Sources of speaking anxiety: EFL teachers' suggestions to eliminate these factors
Konuşma kaygısının kaynakları: İngilizceyi yabancı dil olarak öğreten öğretmenlerin bu faktörleri azaltmaya yönelik stratejileri
  1. Tez No: 933857
  2. Yazar: ÖZLEM TANER UMAÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜLYA YUMRU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Konuşma Kaygısı, Yabancı Dil Kaygısı, Sınıf Stratejileri, Öğretmen Önerileri, Foreign Language Anxiety, Speaking Anxiety, Classroom Strategies, Teacher Suggestions
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Günümüzde İngilizce eğitimi söz konusu olduğunda birçok zorluk ortaya çıkabilmektedir. Ancak, İngilizceyi becerilere ayırdığımızda, öğrencilerin özellikle konuşma becerileri konusunda zorlandığını söylemek zor değildir. Bu çalışma, bu noktada konuşma kaygısına neden olan faktörlere odaklanmış ve İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen öğrenciler arasında en sık karşılaşılan konuşma kaygısı nedenlerini araştırmıştır. Takibinde bu kaygıyı aşmaya yönelik öğretmen önerilerini sunulmuştur. Hem nicel hem de nitel veri kullanılmıştır. Nicel veriler, Foreign Language Classroom Anxiety Scale (Horwitz, Horwitz and Cope, 1986) aracılığıyla İstanbul'da bulunan bir vakıf üniversitesinin İngilizce hazırlık programında okuyan öğrencilerin anket sonuçlarından elde edilirken, nitel veriler 10 öğretim görevlisi ile yapılan görüşmeler yoluyla toplanmıştır. Bu çalışma konuşma kaygısının farklı nedenlerden kaynaklandığını ve bu nedenlerin dört ana kategoriye ayrılabileceğini ortaya koymuştur. En yüksek ortalama öğrencilerin hata yapma kaygısı oranında (3.54) çıkmıştır. Eğitmenlerle yapılan görüşmeler, konuşma kaygısını azaltmaya yönelik birkaç önemli strateji ortaya çıkarmış ve bunların bazıları destekleyici sınıf ortamlarının oluşturulması, iletişim odaklı pedagojik yaklaşımların uygulanması, yapıcı geri bildirim sağlanması gibi öneriler olarak bildirilmiştir. Genel olarak, bu araştırma, konuşma kaygısını etkili bir şekilde azaltmak için hem dilbilimsel hem de psikolojik faktörlerin önemini vurgulamaktadır. Bulgular, öğrenci merkezli öğretim yaklaşımlarının öğrenme sürecini daha az kaygı verici hale getirebileceğini göstermektedir. Araştırma sonuçları, bu dersi veren eğitmenlere ve müfredat geliştirenlere konuşma kaygısını azaltmaya yönelik stratejiler geliştirme konusunda öneriler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Nowadays, when it comes to education and teaching, many challenges may arise. However, when we divide English into skills, it is not difficult to say that students particularly struggle with speaking skills. This study focused on the factors contributing to speaking anxiety at this point. Speaking anxiety can negatively impact language learning by reducing the willingness to speak among students, thus lowering the overall competency. This study examined the most common reasons for speaking anxiety among preparatory class students and teachers' suggestions to overcome these factors. Adopting a mixed-methods research methodology, quantitative information was obtained through the Foreign Language Classroom Anxiety Scale (FLCAS) (Horwitz, Horwitz and Cope, 1986) from preparatory school students in a foundation University in İstanbul, Türkiye, while qualitative data were obtained through 10 instructors' semi-structured interviews. Instructors provided suggestions to reduce speaking anxiety. It was found that speaking anxiety stems from different reasons and could be categorızed into four groups. The highest score was found in the fear of mistake dimension (3.54). Interviews with instructors identified several major strategies to reduce speaking anxiety. They included the creation of supportive classroom environments, the application of pedagogical approaches that are also communicative, constructive feedback, and the organization of structured speaking activities. Overall, the present research highlighted the importance of both linguistic and psychological factors to lower speaking anxiety effectively. It was suggested in this study that learner-centered teaching approaches can make the learning process less anxiety-prone. The findings may provide valuable suggestions for instructors teaching the subject and curriculum designers to determine measures to reduce anxiety.