Pastane ve lokantalarda gıda güvenliğini tehdit eden hijyenik olmayan uygulamaların tespiti ve çözüm önerileri
Non-hygienic behaviors in preparation and presentation stages in patisseries and restaurant
  1. Tez No: 934178
  2. Yazar: ERSOY ÖZTOPRAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA DEMİRKAYA, DOÇ. DR. HASAN CANKURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Restoran, Pastane, Toplu Tüketim, Denetim, Hijyen, Patisserie, Restaurant, Hygiene, Inspection
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kayseri Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Organik Üretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Toplumun bir kısmı, pastane ve restoranlarda hazırlanan ürün ve yemekleri tüketmeyi tercih ederken, diğer bir kısmı bu tür yerlerde yiyecek tüketmekten kaçınmaktadır. Bu tutumun temelinde, bu işletmelerde hijyen standartlarının yeterince titizlikle uygulanmadığına olan inanç bulunmaktadır. Bu bağlamda, mevcut bilgi, teknoloji, iletişim olanakları ve denetim çalışmalarına rağmen, pastane ve restoranlarda hijyenik üretim uygulamalarının gerçekten zayıf olup olmadığı incelenmiştir. Anket çalışması yerine, Türkiye'nin farklı bölgelerinde faaliyet gösteren pastane ve restoranlar ziyaret edilmiştir. İşyeri sahiplerinin onayı ile, hijyenik olmayan uygulamaların örnekleri fotoğraflanmış ve işyeri kimliklerini açığa çıkarmamak için dikkat edilmiştir. İşyeri sahiplerine yönelik olarak, görülen eksiklikler hakkında geri bildirimde bulunulmuş ve hijyenik hazırlık ile sunum konusunda önerilerde bulunulmuştur. Bu çalışma sonunda ideal hijyen kurallarının uygulanmadığı görüldüğü için bu kitap bölümü çalışmasına ihtiyaç olduğu anlaşılmış ve bu kapsamda pastane ve restoran gibi toplu tüketim yerlerinde ideal hijyen uygulamaları ile ilgili bu derleme hazırlanmıştır. Çalışma kapsamında yaklaşık 100 işletme ziyaret edilmiş ve hazırlık ile sunum alanları detaylı bir şekilde incelenmiştir. Fotoğraflanan hatalı uygulamalar arasında, işletmelerin hijyenle ilgili tedbirler almadığı durumlar yer almaktadır. Bu eksiklikler, hijyen paspası bulunmaması, personelin maske ve eldiven kullanmaması, çöp kovalarının aşırı dolu olmasına rağmen hazırlama alanından uzak tutulmaması, meyve ve sebze ile et bıçaklarının karıştırılması, çiğ et ile meyve ve sebzelerin aynı tezgahta doğranması gibi ihlaller içerir. Ayrıca, hazır yiyeceklerin mikrobiyal risk taşıyan hammaddelerle aynı dolapta saklanması, tüketime hazır gıdaların ağzının açık bekletilmesi, kullanıma hazır eşyanın kirlenmeye açık bir şekilde depolanması, personelin hijyen eğitimi almamış olması, son tüketim tarihi geçmiş ürünlerin kullanılması, ambalajı açılmış gıdaların güvenli şekilde yeniden paketlenmemesi gibi unsurlar da bu eksikliklere dahildir. Ayrıca, hammaddelerin yetersiz alanlarda depolanması, ızgara ve benzeri yüzeylerin kirli, yağlı veya paslı olması, çalışma alanlarındaki yüzeylerin pürüzlü, kırık ya da çatlak olması, yüzeylerin kirli ve yağlı olması, havalandırma eksiklikleri ve gıdaların doğrudan yere konulması da dikkat çeken diğer hijyenik sorunlardır. Bu çalışma, sık yapılan denetimlere rağmen personelin hijyen konusunda gösterdiği düşük hassasiyet ve bilinç eksikliği nedeniyle istenen hijyen standartlarının sağlanamadığını ortaya koymuştur. Bu durumu iyileştirebilmek için, düzenli denetimlerin yanı sıra, personele hijyen eğitimlerinin daha etkin verilmesi ve personel sirkülasyon hızının azaltılması gerektiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
While a significant part of the society consumes the products and foods prepared and served in patisseries and restaurants, a significant part of the society refrains from doing so. When the reason behind this impulse is investigated, one of the important reasons is the thought that there is not enough sensitivity to hygiene in these places. From this point of view, it was investigated whether hygienic production in patisseries and restaurants is really weak despite today's information, technology, communication opportunities and inspection efforts. For this purpose, rather than a questionnaire survey, pastry shops and restaurants operating in different parts of Turkey were visited and some unhygienic practices were photographed with the permission of the workplaces in order to guide them. Here, signs that would decipher the workplace were avoided. However, in response to the sincere cooperation of the workplaces, the deficiencies and defects observed were shared with the workplaces and advice was given on hygienic preparation and presentation. During the course of this study, in addition to unhygienic errors, some practices were observed that could jeopardize occupational safety, environmental pollution and personnel health. These will be compiled with photographs, presented as a master's thesis and then published as a book to guide these workplaces. Within the scope of this study, approximately 100 businesses were visited and the preparation and presentation areas were visited in detail and faulty practices were photographed. In this context, practices were found that would justify people who would refrain from purchasing products and services from these workplaces. These include No protective measures, including hygiene mats, are taken at the entrance to workplaces, staff do not use masks and gloves, garbage bins are kept away from the preparation area despite being overfull, fruit and vegetable knives and meat chopping knives are the same, both raw meat and fruit and vegetables are chopped on the same counter, keeping ready-to-eat foods and raw materials with microbial risk in the same cupboard, keeping ready-to-eat foods open and uncovered while waiting for presentation, keeping ready-to-use plates and similar items on the bottom shelf without lids and keeping them open to contamination, The majority of the personnel are not hygiene trained, expired products are used, unpackaged food is not packaged in a way that does not allow re-contamination, raw materials are stored in the place where the food is prepared due to insufficient space, there is grease, dirt, rust on the surfaces where grills, pancakes and toasts are made, the surfaces in the working areas are not smooth or have many cracks and cracks, the surfaces are oily and dirty, ventilation is insufficient, food is placed directly on the floor without pallets. At the end of this study, even if the inspections are frequent, the targeted result cannot be achieved due to the low sensitivity, awareness and respect of the personnel to the consumers. For this purpose, it is necessary to train the personnel better and reduce the personnel circulation rate together with frequent inspections.