Küresel bir tehdit olarak uyuşturucu madde bağımlılığı ve mücadele stratejisi: Türkiye ve Azerbaycan örneği
Drug addiction as a global threat and the fight strategy: The case of Turkey and Azerbaijan
  1. Tez No: 936603
  2. Yazar: KHAYAL ALLAHVERDİYEV
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SAMED KURBAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Azerbaycan, İş Birliği, Politika, Türkiye, Uyuşturucu Madde Bağımlılığı, Azerbaijan, Cooperation, Drug Addiction, Policy, Turkey
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Uyuşturucu madde bağımlılığı sağlık, toplumsal ve güvenlik boyutlarıyla önemli bir sorundur. Bu sorun sadece ulusal düzeyde mücadelenin bir konusu olmamakla birlikte, küresel düzeyde de yoğun şekilde ele alınmaktadır. Bu çalışma, Türkiye ve Azerbaycan'ın uyuşturucu madde bağımlılığı ve kaçakçılığına karşı verdiği mücadeleyi ve mücadelede kullanılan politikaları incelemeyi amaçlamaktadır. Her iki ülkenin coğrafi konumu, uyuşturucu madde kaçakçılığına karşı onları daha hassas hâle getirmiştir. Çalışmada, uyuşturucu madde bağımlılığı ve kaçakçılıkla mücadelede doğru politikaların, yeterli düzeyde bütçe kullanımının ve uluslararası iş birliğinin önemi vurgulanmıştır. Tezde, Türkiye ve Azerbaycan'ın uyuşturucu madde bağımlılığı ile mücadelede benzer ve farklı stratejiler geliştirdiği görülmüştür. Türkiye'nin bağımlılıkla mücadelede konusunda elde ettiği başarılar ve karşılaştığı zorluklar, Azerbaycan'ın bağımlılıkla mücadele konusunda gösterdiği çaba ve elde ettiği sonuçlarla birlikte irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Drug addiction is an important problem with health, social and security dimensions. Although this problem is not only a matter of struggle at the national level, it is also intensively addressed at the global level. This study aims to examine Turkey and Azerbaijan's fight against drug addiction and trafficking and the policies used in the fight. The geographical location of both countries has made them more susceptible to drug trafficking. The study emphasized the importance of correct policies, adequate budget use and international cooperation in the fight against drug addiction and smuggling. In the thesis, it has been seen that Türkiye and Azerbaijan have developed similar and different strategies in the fight against drug addiction. Turkey's successes in the fight against addiction and the difficulties it faces have been examined together with Azerbaijan's efforts in the fight against addiction and the results it has achieved.