Towards a relational understanding of the state-civil society relation: Deriving insights from realist and gramsion perspectives
İlişkisel bir devlet-sivil toplum anlayışına doğru: Gerçekçi ve gramscigil perspektiflerden çıkarımlar
- Tez No: 93974
- Danışmanlar: DR. GALİP YALMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Devlet-Sivil Toplum İlişkisi, Gerçekçi-İlişkisel Perspektif, Eleştirel Gerçekçilik, İçsel İlişkiler Felsefesi, Gramsci, Hegemonya i.C YÜKSEKÖĞREVım kuMUU) BOKÜMAMTASYON MtftKEZİ, State-Civil Society Relation, Realist-Relational Perspective, Critical Realism, Philosophy of Internal Relations, Gramsci, Hegemony
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
öz İLİŞKİSEL BİR DEVLET-SİVİL TOPLUM ANLAYIŞINA DOĞRU: GERÇEKÇİ VE GRAMSCİGİL PERSPEKTİFLERDEN ÇIKARIMLAR Ozan, Ebru Deniz Yüksek Lisans, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Tez Yöneticisi: Dr. Galip Yalman Eylül 2000, 117 sayfa Bu çalışmada, yaygın devlet-sivil toplum kavramsallaştırması ikici olmakla eleştirilmekte ve bundan kaynaklanan yöntembilimsel ve siyasal sorunların altı çizilmektedir. Bu eleştiri, gerçekçi-ilişkisel ve Gramscigil perspektiflerden çıkarımlar yapılarak geliştirilmektedir. Bu çalışma, ikici olmayan/ilişkisel bir devlet-sivil toplum kavrayışına bir temel oluşturmak üzere, gerçekçi-ilişkisel ve Gramscigil yaklaşımların temel ilkeleri ve aralarındaki yöntembilimsel ortaklıklara odaklanmaktadır. Gramsci'nin en önemli kavramlarından olan, tarihsel blok, bütüncül devlet ve özellikle de hegemonya tartışılmakta ve gerçekçi-ilişkisel yaklaşımın temel öğelerinin yanısıra, bu kavramlar, ikici olmayan, yani ilişkisel, bütünsel ve tarihsel bir devlet-sivil toplum ilişkisi anlayışına ulaşabilmek için kullanılmaktadır.VI
Özet (Çeviri)
m ABSTRACT TOWARDS A RELATIONAL UNDERSTANDING OF THE STATE- CIVIL SOCIETY RELATION: DERIVING INSIGHTS FROM REALIST AND GRAMSCIAN PERSPECTIVES Ozan, Ebru Deniz M. S., Department of Political Science and Public Administration Supervisor: Dr. Galip Yalman September 2000, 117 pages In this thesis, the dominant conceptualisations of state-civil society relationship are criticised for being dualist and the methodological and political problems that stem from them are highlighted. This critique is developed by bringing insights from the realist-relational and Gramsci's perspectives. In particular, the study focuses on the basic premises of the realist- relational and Gramscian perspectives, and some methodological commonalities between them, so as to provide a basis for a non-dualist/relational conception of the state and civil society relation. Some of the significant concepts of Gramsci, namely historical bloc, integral state and particularly hegemony are discussed and along with the premises of the realist-relational perspective, are employed to reach to a non-dualist, i.e. relational, total, and historical understanding of the state-civil society relation.IV