Fen eğitiminde oyunlaştırmanın motivasyona etkisi üzerine bir meta-analiz çalışması
A meta-analysis study on the effect of gamification on motivation in science education
- Tez No: 940626
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MERAL HAKVERDİ CAN, YRD. DOÇ. DR. ULAŞ ÜSTÜN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: fen eğitimi, motivasyon, oyunlaştırma, meta-analiz, moderatör analiz, science education, motivation, gamification, meta-analysis, moderator analysis
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 212
Özet
Oyunlaştırma, öğrenme süreçlerine oyun unsurlarını entegre ederek öğrencilerin motivasyonunu artırmayı ve öğrenme deneyimini daha ilgi çekici hale getirmeyi amaçlayan yenilikçi bir yaklaşımdır. Bu çalışmada, oyunlaştırmanın fen eğitiminde öğrencilerin motivasyonu üzerindeki etkisi meta-analiz yöntemiyle incelenmiştir. Veri toplama süreci, Ocak 2025'e kadar yayımlanmış Türkçe ve İngilizce tam metin çalışmaların incelenmesini kapsamaktadır. Sistematik tarama ACS, Nature, AIP, Scopus, Web of Science, EBSCOHost, Wiley Online Library, Taylor & Francis, JSTOR, ScienceDirect, ProQuest, IEEEXplore, Springer Nature, SAGE, Emerald Insight ve Ulusal Tez Merkezi veri tabanlarında gerçekleştirilmiştir. Meta-analize dahil edilen birincil çalışmalar belirlenen dahil edilme ve hariç tutulma kriterlerine göre seçilmiştir. Başlık-özet ve tam metin elemelerinin ardından 44 birincil çalışmaya ulaşılmış ve bu çalışmalar detaylı şekilde kodlanmıştır. Kodlama süreci sonucunda 89 etki büyüklüğü hesaplanmıştır. Araştırma sonucunda oyunlaştırmanın fen eğitiminde motivasyon üzerindeki etkisi orta düzeyde ve istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (g = 0.716, 95% CI [0.516, 0.917], t(88) = 7.306, p < .001). Ayrıca, oyunlaştırmanın motivasyon üzerindeki etkisinin motivasyon türlerine göre farklılık gösterdiği belirlenmiştir; en yüksek etki içsel motivasyon üzerinde bulunmuştur (g = 0.988, %95 CI [0.567, 1.409], t(17) = 4.952, p < .001).Oyunlaştırmanın fen eğitiminde motivasyon üzerindeki etkisini değiştirebilecek faktörleri anlamak için ara değişken (moderatör) analizleri gerçekleştirilmiştir. Bulgular ışığında, oyunlaştırma uygulamalarının farklı öğrenme ortamlarında nasıl etkili olabileceğine ilişkin tartışmalar sunulmuştur. Bu meta-analiz, öğretmenler ve eğitim tasarımcıları için oyunlaştırmanın etkili bir şekilde nasıl uygulanabileceği konusunda önemli ipuçları sunmaktadır. Ayrıca, oyunlaştırma uygulamalarının teorik bir çerçevede nasıl değerlendirilebileceği konusunda kapsamlı bir alan yazın taraması sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Gamification is an innovative approach that enhances student motivation and makes the learning experience more engaging by integrating game elements into learning processes. This study investigates the effect of gamification on students' motivation in science education through a meta-analysis method. The data collection process involved examining full-text studies published in Turkish and English until January 2025. A systematic search was conducted in databases such as ACS, Nature, AIP, Scopus, Web of Science, EBSCOHost, Wiley Online Library, Taylor & Francis, JSTOR, ScienceDirect, ProQuest, IEEEXplore, Springer Nature, SAGE, Emerald Insight, and the National Thesis Center. Primary studies included in the meta-analysis were selected according to predetermined inclusion and exclusion criteria. After title-abstract and full-text screenings, 44 primary studies were identified and coded. The coding process resulted in 89 effect sizes. The study found that gamification had a moderate and statistically significant effect on motivation in science education (g = 0.716, 95% CI [0.516, 0.917], t(88) = 7.306, p < .001). Moreover, the effect of gamification varied across different types of motivation, with the highest effect observed on intrinsic motivation (g = 0.988, 95% CI [0.567, 1.409], t(17) = 4.952, p < .001). Moderator analyses explored factors influencing gamification's effect on motivation. The findings offer insights into how gamification practices can be implemented effectively in various learning environments. This meta-analysis provides valuable guidance for teachers and instructional designers. Additionally, it offers a comprehensive literature review on evaluating gamification practices within a theoretical framework.