Yeşil tahvil ve sukuk endeksleri ile temiz enerji endeksleri arasındaki ilişki: ABD Avrupa ve Asya bölgelerinden kanıtlar
The relationship between green bond and sukuk indices and clean energy indices: Evidences from the USA Europe and Asia regions
  1. Tez No: 941600
  2. Yazar: AYDIN GÜRBÜZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMET MUSTAFA KISAKÜREK, DOÇ. DR. SÜMEYRA GAZEL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Maliye, Economics, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: İklim değişikliği, Yeşil tahvil, Temiz enerji, Sukuk, Çapraz kantilogram (CQ), Climate change, Green bond, Clean energy, Sukuk, Cross quantilogram (CQ)
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 292
Özet
Küresel ölçekte derinleşen iklim krizi, çevresel sürdürülebilirliği yalnızca bir çevre politikası meselesi olmaktan çıkararak, finansal sistemlerin temel yapı taşlarından biri hâline getirmiştir. Bu dönüşüm sürecinde, sermayenin çevresel ve sosyal kriterlere duyarlı alanlara yönlendirilmesini amaçlayan sürdürülebilir finans yaklaşımları, geleneksel yatırım pratiklerine alternatif bir paradigma olarak ön plana çıkmaktadır. Günümüzde sürdürülebilir finansal araçların, toplam küresel yatırım portföylerinin yaklaşık %7 10'unu oluşturduğu ve bu oranın artış eğiliminde olduğu görülmektedir. Özellikle yeşil tahviller, sürdürülebilir endeksler ve çevresel temalı yatırım fonları gibi finansal araçlar hem etik yatırım anlayışının hem de uzun vadeli değer yaratma stratejilerinin somut tezahürleri olarak değerlendirilmektedir. Bu doğrultuda, sürdürülebilir finans piyasalarında faaliyet gösteren yatırım araçlarının karşılıklı bağımlılık düzeylerinin anlaşılması, etkin portföy yönetimi ve risk çeşitlendirmesi açısından stratejik bir önem arz etmektedir. Ayrıca, İslami finans ilkeleri doğrultusunda geliştirilen sukuk endekslerinin sürdürülebilir finansal araçlar arasında değerlendirilmesi, çevresel ve sosyal sorumluluk odaklı yatırımların yalnızca seküler finans dünyasında değil, aynı zamanda İslami finans sistemleri içerisinde de önemli bir gündem maddesi hâline geldiğini göstermektedir. Bu durumun analiz edilmesi, İslami finans sisteminin sürdürülebilirlik eksenli yatırım trendleriyle nasıl bütünleştiğini anlamak açısından dikkat çekici bir alan oluşturmaktadır. Ancak literatürde, sürdürülebilir finansal araçlar arasındaki dinamik bağımlılık ilişkilerini özellikle bölgesel düzeyde inceleyen ampirik çalışmalar açısından önemli sınırlılıklar bulunmaktadır. Bu çalışma, ABD, Avrupa ve Asya bölgelerinde sürdürülebilir finansal araçlar arasındaki bağımlılık yapısını inceleyerek, yatırımcılar için etkin portföy stratejileri geliştirmeye yönelik bulgular sunmayı amaçlamaktadır. Çalışmada, 2016-2024 dönemine ait bölgesel yeşil tahvil ve temiz enerji endeksleri ile farklı derecelere sahip sukuk endeksleri kullanılarak çapraz kantilogram yöntemi uygulanmıştır. Analiz sonuçlarına göre, ABD ve Avrupa piyasalarında yeşil tahvil ve sukuk endekslerinin temiz enerji endeksleriyle arasında pozitif bağımlılığın olduğu, portföy çeşitlendirme açısından yatırımcılara avantaj sağlamadığı tespit edilmiştir. Buna karşın, Asya piyasasında yeşil tahvil ve temiz enerji endeksleri arasında negatif bağımlılık tespit edilmiştir. Bu durum, Asya piyasasında söz konusu araçların portföy oluşturma sürecinde risk yönetimi ve getirilerin optimize edilmesi açısından avantaj sağlayabileceğini ortaya koymaktadır. Ayrıca, Asya piyasalarında sukuk ile temiz enerji endeksleri arasındaki ilişki ise genel olarak pozitif bağımlılık biçiminde şekillendiği tespit edilmiştir. Elde edilen bulgular, sürdürülebilir finans piyasalarının bölgesel dinamiklere bağlı olarak farklılaştığını ve yatırımcıların portföy stratejilerini belirlerken bu farklılıkları göz önünde bulundurması gerektiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The deepening global climate crisis on a global scale has transformed environmental sustainability from a mere environmental policy issue to one of the fundamental building blocks of financial systems. In this transformation process, sustainable finance approaches, which aim to direct capital to areas sensitive to environmental and social criteria, come to the forefront as an alternative paradigm to traditional investment practices. Today, it is observed that sustainable financial instruments account for approximately 7 10% of total global investment portfolios and this ratio is on an upward trend. In particular, financial instruments such as green bonds, sustainable indices and environmentally themed mutual funds are evaluated as concrete manifestations of both an ethical investment approach and long term value creation strategies. In this direction, understanding the interdependence levels of investment instruments operating in sustainable finance markets is of strategic importance in terms of effective portfolio management and risk diversification. Moreover, the evaluation of sukuk indices developed in line with Islamic finance principles among sustainable financial instruments shows that environmental and social responsibility oriented investments have become an important agenda item not only in the secular finance world but also within Islamic finance systems. Analyzing this situation constitutes a remarkable area in the way of how the Islamic financial system integrates with sustainability--oriented investment trends. However, there are significant limitations in the literature in terms of empirical studies that examine the dynamic interdependence relationships between sustainable financial instruments, especially at the regional level. This study aims to present findings for developing effective portfolio strategies for investors by examining the dependency structure between sustainable financial instruments in the US, Europe and Asia regions. In the study, the cross--quantilogram method was applied using regional green bond and clean energy indices and sukuk indices with different ratings for the period 2016--2024. According to the results of the analysis, it was determined that green bond and sukuk indices are positively dependent with clean energy indices in the US and European markets, and do not provide any advantage to investors in terms of portfolio diversification. Nevertheless, a negative dependency was determined between green bonds and clean energy indices in Asian markets. This suggests that these instruments may provide advantages with respect to risk management and return optimization in the portfolio construction process in the Asian market. Also, the relationship between sukuk and clean energy indices in Asian markets was generally determined to be positively dependent. The findings reveal that sustainable finance markets differ depending on regional dynamics and investors should take these differences into consideration when determining their portfolio strategies.