The impact of artificial intelligence-powered technologies on EFL students' English language proficiency, attitudes, and motivation
Yapay zeka destekli teknolojilerin yabancı dil olarak İngilizce öğrenen öğrencilerin İngilizce dil yeterlilikleri, tutumları ve motivasyonları üzerindeki etkisi
- Tez No: 945528
- Danışmanlar: PROF. DR. YONCA ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: AI-destekli teknolojiler, Motivasyon, Tutum, İngilizce, Harmanlanmış öğrenme, AI-powered technologies, Motivation, Attitudes, English, Blended learning
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Hakkari Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngilizce Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 287
Özet
Türkiye'deki İngilizce dili öğrenicilerinin büyük bir kısmı, İngilizce'nin yabancı dil olarak edinimine yönelik standart yöntemlerle eğitim görmüştür. Ancak bu yöntemleri kullanan öğrenciler İngilizce edinmede zorluklarla karşılaşmaktadır. Bu çalışma, yapay zeka destekli teknolojinin harmanlanmış öğrenmeyle entegrasyonu yoluyla İngilizce öğrenenler arasında İngilizce yeterliliğinin, motivasyonunun ve İngilizce öğrenmeye yönelik tutumların geliştirilmesini araştırmaktadır. Bu çalışma yapay zeka teknolojilerin, öğrencilerin İngilizce dil yeterliliği, tutumları ve motivasyonu üzerindeki etkisini araştırmaktadır. Araştırmaya 2023-2024 eğitim-öğretim yılı boyunca Batman, Türkiye'den 58 öğrenci katılmıştır. Nicel ve nitel verileri toplamak için ön ve son testler, Tutum ve Motivasyon Test Bataryası (AMTB) ve yarı yapılandırılmış görüşmeler kullanılarak karma yöntem araştırma deseni kullanılmıştır. Deney grubu İngilizce yeterliliğinde kontrol grubundan daha iyi performans göstermiştir. AMTB sonuçları genel olarak deney grubunun lehine olsa da, bazı boyutlar farklılık göstermiştir. Deney grubunun Motivasyon Yoğunluğu ortalama puanı biraz daha yüksektir ancak istatistiksel olarak anlamlı değildir. İngilizce Öğrenmeye Yönelik Tutumlar ve Araçsal Yönelim boyutlarında neredeyse istatistiksel anlamlılık sergilenmiştir. İngilizce Öğrenme Arzusu anlamlı ölçüde farklıydı. Nitel bulgular, çoğu öğrencinin motivasyonlu olduğunu ve harmanlanmış öğrenme ile entegre edilen yapay zeka destekli teknolojilerle öğrenmeye yönelik olumlu tutumlar sergilediğini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
The majority of English language learners in Türkiye have received instruction through standard methods aimed at acquiring English as a foreign language (EFL). However, students instructed using these methods encounter challenges in acquiring English. This study investigates the enhancement of English proficiency, motivation, and attitudes towards learning English among EFL learners through the integration of AI-powered technology with blended learning. This study investigates the effect of AI tools on students' English language proficiency, attitudes, and motivation. The research included 58 pupils from Batman, Türkiye, throughout the 2023-2024 academic year. A mixed-methods design was employed, utilizing pre- and post-tests, the Attitude and Motivation Test Battery (AMTB), and semi-structured interviews to collect quantitative and qualitative data. The experimental group outperformed the control group in English proficiency. While AMTB results favored the experimental group overall, some dimensions showed variation. The experimental group's mean score for Intensity of Motivation was slightly higher but not statistically significant. Near statistical significance was exhibited in the dimensions of Attitudes Towards Learning English and Instrumental Orientation. The Desire to Learn English was significantly different. Qualitative findings revealed that most students were motivated and had positive attitudes towards learning with AI-powered technologies integrated with blended learning.