Muhasebe eğitiminde tersyüz öğrenme modelinin öğrencilerin öğrenme yaklaşımları, tutumları ve akademik başarılarına etkisi
The effect of flipped learning model in accounting education on students' learning approaches, attitudes and academic achievement
  1. Tez No: 946152
  2. Yazar: MUSA ALTIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BAKİ YILMAZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Muhasebe Eğitimi, Ters Yüz Öğrenme Modeli, Öğrenme Yaklaşımları, Tutum, Akademik Başarı, Accounting Education, Flipped Learning Model, Learning Approaches, Attitude, Academic Achievement
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 196
Özet
Amaç: Bu araştırma“muhasebe eğitiminde ters yüz öğrenme modeli (TYÖM)'nin öğrencilerin öğrenme yaklaşımları, tutumları ve akademik başarılarına etkisini”incelemeyi amaçlamaktadır. Bu kapsam doğrultusunda Genel Muhasebe I (GMI) dersinin TYÖM ile yürütülmesinin öğrencilerin öğrenme yaklaşımları, tutumları ve akademik başarılarına etkisini belirlemek ve öğrencilerin modele ilişkin görüşlerini tespit etmek amaçlanmıştır. Yöntem: Araştırma 2022-2023 eğitim-öğretim yılı güz yarıyılında Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Ermenek Meslek Yüksekokulu'nda bulunan Sağlık Kurumları İşletmeciliği ve Sosyal Güvenlik programlarında yapılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu bu programların 1. sınıfında öğrenim görmekte olan ve kontrol grubunda 42, deney grubunda 40 olmak üzere toplam 82 ön lisans öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırma, karma yöntem çeşitlerinden açıklayıcı sıralı desen karma yöntem modelinde, ön test – son test eşdeğer olmayan gruplu yarı deneysel desende yapılmıştır. Araştırmada önce nicel veriler toplanmış, nicel veri sonuçlarını desteklemek amacıyla daha sonra nitel veriler toplanmıştır. Nicel verilerin toplanmasında GMI dersi ders konularından“dönem içi işlemler”konusunu kapsayan 19 maddeden oluşan“Genel Muhasebe I dersi akademik başarı testi”, 16 maddeden oluşan“Muhasebe Dersi Öğrenme Yaklaşımları Ölçeği”ve 22 maddeden oluşan“Muhasebe Dersi Tutum Ölçeği”kullanılmıştır. TYÖM ile ilgili öğrenci görüşlerine ilişkin nitel veriler, yarı yapılandırılmış öğrenci görüşme formu aracılığıyla elde edilmiştir. Araştırmada nitel verilerin analizinde içerik analizi ve betimsel analiz tekniğinden, nicel verilerin analizinde ise SPSS, faktor 10 ve Microsoft Excel programlarından yararlanılmıştır. Araştırmada akademik başarı testinin AFA kapsam, iç ve yapı geçerliği alınmış, deney ve kontrol gruplarına uygulanan başarı testi, öğrenme yaklaşımları ve tutum ölçeğinden elde edilen puanların grup içi ve gruplar arasında karşılaştırılmasında parametrik testler kullanılmıştır. Sonuç: TYÖM'nin muhasebe eğitiminde öğrencilerin öğrenme yaklaşımlarını ve muhasebe dersine yönelik tutumlarını olumlu yönde etkilediği, bununla birlikte akademik başarılarını artırdığı sonucuna ulaşılmıştır. TYÖM'nin, geleneksel öğretim yöntemiyle karşılaştırıldığında, öğrencilerin öğrenme yaklaşımları, derse yönelik tutumları ve akademik başarıları üzerinde istatistiksel olarak anlamlı düzeyde bir iyileşme sağladığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose: This research aims to examine 'the effect of flipped learning model (FLM) on students' learning approaches, attitudes and academic achievement in accounting education'. In line with this scope, it was aimed to determine the effect of conducting the General Accounting I (GMI) course with FLM on students' learning approaches, attitudes and academic achievement and to determine students' views on the model. Method: The research was conducted in the Health Institutions Management and Social Security programmes at Karamanoğlu Mehmetbey University Ermenek Vocational School in the autumn semester of the 2022-2023 academic year. The study group of the research consists of a total of 82 associate degree students studying in the first year of these programs, 42 in the control group and 40 in the experimental group. The research was conducted in the quasi-experimental design with pre-test - post-test non-equivalent groups in the explanatory sequential design mixed method model, one of the mixed method types. In the research, quantitative data were collected first, and then qualitative data were collected to support the quantitative data results. In collecting quantitative data, the“General Accounting I course academic achievement test”consisting of 19 items covering the subject of“intra-term transactions”from the GMI course subjects, the“Accounting Course Learning Approaches Scale”consisting of 16 items and the“Accounting Course Attitude Scale”consisting of 22 items were used. Qualitative data on student opinions about FLM were obtained through a semi-structured student interview form. Content analysis and descriptive analysis techniques were used in the analysis of qualitative data, and SPSS, Factor 10 and Microsoft Excel programs were used in the analysis of quantitative data. In the study, EFA content, internal and construct validity of the academic achievement test was obtained, and parametric tests were used to compare the scores obtained from the achievement test, learning approaches and attitude scale applied to the experimental and control groups within and between the groups. Conclusion: It was concluded that FLM positively affects students' learning approaches and attitudes towards accounting course in accounting education and increases their academic achievement. When compared with the traditional teaching method, it was determined that FLM provided a statistically significant improvement in students' learning approaches, attitudes towards the course and academic achievement.