Covid-19 pandemi döneminde hizmet sektöründe evden çalışmaya yönelik fenomenolojik bir inceleme
A phenomenological study on working from home in the service sector during the Covid-19 pandemic period
  1. Tez No: 947706
  2. Yazar: BİROL ALTUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERAP PALAZ ÇAKIR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Covid-19, Evden Çalışma, İşsizlik, Teknoloji, Uzaktan Çalışma, Covid-19, Home Workers, Remote Work, Technology, Unemployment
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 303
Özet
ÖZET COVID-19 PANDEMİ DÖNEMİNDE HİZMET SEKTÖRÜNDE EVDEN ÇALIŞMAYA YÖNELİK FENOMENOLOJİK BİR İNCELEME Birol ALTUN Pandemi olarak ilan edilen koronavirüs hastalığı Covid-19, 2019 yılından itibaren dünya üzerinde etki göstermiş olup alınan tedbirlere ve aşılamalara bağlı olarak 2022 yılının ilk çeyreğinde etkisini yitirmeye başlamıştır. Pandemi öncesi dönemde özellikle gelişmiş ülkelerde yaygın olan uzaktan çalışma modeli, pandeminin etkisi ile birlikte dünya genelinde yaygınlaşmıştır. Bu çalışmada öncelikle pandeminin işgücü piyasalarında yarattığı etkiler ortaya konulmaktadır. Uzaktan çalışmanın tanımına, çeşitlerine değinilmektedir. Bu dönemde pandeminin yayılmasını engellemek amacıyla alınan önlemlerden dolayı uzaktan çalışma çalışanların evlerinde gerçekleştirilmiştir. Bu nedenle çalışmada uzaktan çalışma modelinin bir türü olan evden çalışma uygulaması incelenmektedir. Bu dönemde evden çalışma gerçekleştiren katılımcıların deneyimlerine yer verilmektedir. Nitel araştırma desenlerinden olan fenomenolojik yaklaşım ile gerçekleştirdiğimiz bu araştırmanın örneklemini, daha önce evden çalışma deneyimine sahip olmayan, bağımlı ve belirsiz süreli iş akdi ile çalışan 27 ofis çalışanı oluşturmaktadır. Katılımcılar ilk kez pandemi döneminde evden çalışma deneyimini yaşamışlardır. 33 adet yarı yapılandırılmış açık uçlu sorudan elde edilen verilerle evden çalışma modeli analiz edilmektedir. Pandemi döneminde alınan önlemlere bağlı olarak işgücü piyasalarında evden çalışma yaygın bir şekilde uygulanmıştır. Böylece ekonomilerin tamamen durağanlaşması engellenmiştir. Evden çalışma modelinin çalışanlar açısından çalışma esnekliği, çalışan özerkliği, salgından korunma ve istihdama katkı gibi avantajları bulunmaktadır. Sosyal izolasyon, presenteizm, iş-yaşam dengesi sorunları ve örgütlenme sorunları gibi dezavantajları bulunmaktadır. Çalışmada iş yaşamının bir parçası olan stres, bağlılık, iş sağlığı ve güvenliği, veri güvenliği, iletişim ve denetim gibi kategoriler, evden çalışma modeli içerisinde ele alınıp değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A PHENOMENOLOGICAL STUDY ON WORKING FROM HOME IN THE SERVICE SECTOR DURING THE COVID-19 PANDEMIC PERIOD Birol ALTUN Declared as a pandemic, the coronavirus disease Covid-19 has had an impact on the world since 2019 and depending on the measures taken and vaccinations, it began to lose its effects in the first quarter of 2022. The remote working model, which was common especially in developed countries in the pre-pandemic period, has become widespread throughout the world with the impact of the pandemic. This study firstly reveals the effects of the pandemic on the labor markets. The definition and types of remote work are discussed. During this period, due to the measures taken to prevent the spread of the pandemic, remote working was carried out at employees' homes. For this reason, the study examined the work from home application, which is a type of remote working model. The experiences of the participants who worked from home during this period were included. The sample of this research, which we conducted with the phenomenological approach, which is one of the qualitative research designs, consists of 27 office workers who have no previous experience of working from home, are dependent and work with indefinite-term employment contracts. Participants experienced working from home for the first time during the pandemic. The working from home model is analyzed with the data obtained from 33 semi-structured open-ended questions. Working from home has been widely implemented in labor markets due to the measures taken during the pandemic. Thus, economies have been prevented from completely stagnating. The home working model has advantages for employees such as work flexibility, employee autonomy, protection from the epidemic and contribution to employment. It has disadvantages such as social isolation, presenteeism, work-life balance problems and organizational problems. In the study, categories such as stress, commitment, occupational health and safety, data security, communication and control, which are a part of business life, are addressed and evaluated within the working from home model.