Dil evrimi: İnsanoğlunun dil yetisinin evrimi
The evolution of language: The evolution of man's language ability
- Tez No: 952012
- Danışmanlar: PROF. DR. CANER KERİMOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: dil evrimi, dilin evrimi, dilin kökeni, Türkçe eğitimi, konuşma eğitimi, language evolution, evolution of language, origin of language, Turkish education, speech education
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 530
Özet
Bu çalışmada insanoğlunun dil yetisinin evrimi süreci üzerine yapılan araştırmalar incelenmiş ve bu bağlamda elde edilen veriler ışığında konuşma becerisi eğitiminin biyolojik, antropolojik ve tarihsel kökenleri üzerine ortaya konulan kuramlar analiz edilerek bir sonuca ulaşılmaya çalışılmıştır. Bu kapsamda dil evrimi üzerine ulusal ve uluslararası alanda yapılan akademik yayınlar karşılaştırmalı ve eleştirel açıdan incelenerek sağlam bilimsel dayanakları olan bir kuram oluşturmak amaçlanmıştır. Alanyazında dilin evrimi konusunda yapılan araştırmalara baktığımızda ilgili konunun biyoloji, antropoloji, dilbilim, felsefe, teoloji, Türkoloji gibi farklı disiplinler tarafından araştırılan disiplinlerarası bir konu olarak karşımıza çıktığını görürüz. Bu nedenle dilin evrimi üzerine yapılacak bir araştırma da bu farklı disiplinlerde yapılan araştırmaların tamamını göz önüne alarak kapsayıcı bir biçimde yapılmalıdır. Bugüne kadar konuşma becerisi üzerine yapılan araştırmalar, bu becerinin öğrenciler tarafından nasıl edinileceği üzerine odaklanmıştır. Oysaki konuşma eğitimi bağlamında, konuşan ilk insanın bu beceriyi nasıl edindiğine yönelik hiçbir araştırma yapılmadığı için bu araştırma ile alanyazındaki bu eksiklik giderilmeye çalışılmıştır. Tarihsel süreçte konuşma becerisine sahip olan ilk insanın bu konuşma becerisini nasıl edindiği konusu Türkçe eğitimi alanında konuşma becerisinin edinilmesi kapsamında incelenecek ve elde edilen sonuçlar gelecekte yapılacak çalışmalar için aydınlatıcı olacaktır. Tarihsel süreçte konuşma eğitiminin kökenleri, insanoğlunun dil becerisini nasıl edindiği sorununa verilecek akılcı ve bilimsel yanıtlarda saklıdır. İnsanoğlunun dil yetisini nasıl edinmiş olduğu sorunu eğitim bilimleri açısından yanıtı bulunması gereken oldukça önemli bir sorundur. Günümüzde çağdaş bilimin en zor sorunu olarak karşımıza çıkan bu konu, insanoğlunun konuşma becerisini nasıl edindiği sorununu aydınlatmamıza yardımcı olacaktır. Böylece konuşma eğitiminin biyolojik ve antropolojik temelleri sağlamlaştırılacaktır. Araştırmada dilin evrimi üzerine yapılan disiplinlerarası çalışmalarının insanoğlunun dil yetisinin nasıl edinildiğine ve konuşma becerisinin geliştirilmesine büyük katkıda bulunabileceği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, research on the evolution of human language ability has been examined and, in the light of the data obtained in this context, an attempt has been made to reach a conclusion by analyzing the theories put forward on the biological, anthropological and historical roots of speech skill training. In this context, it is aimed to create a theory with solid scientific foundations by examining national and international academic publications on language evolution comparatively and critically. When we look at the research on the evolution of language in the literature, we see that the relevant subject appears as an interdisciplinary subject researched by different disciplines such as biology, anthropology, linguistics, philosophy, theology and Turkology. For this reason, a research on the evolution of language should be conducted in a comprehensive manner, taking into account all the research conducted in these different disciplines. To date, research on speaking skills has focused on how to acquire this skill to students. However, in the context of speaking education, since no research has been conducted on how the first speaking person acquired this skill, this research attempted to fill the gap in the literature. The issue of how the first person who had speaking skills in the historical process acquired this speaking skill will be examined within the scope of acquiring speaking skills in the field of Turkish education, and the results obtained will be enlightening for future studies. The roots of speech education in the historical process are hidden in the rational and scientific answers to the problem of how human beings acquire language skills. The question of how human beings acquired the ability to language is a very important problem that needs to be answered in terms of educational sciences. This issue, which we encounter today as the most difficult problem of contemporary science, will help us shed light on the problem of how human beings acquired the ability to speak. Thus, the biological and anthropological foundations of speech training will be strengthened. The study concluded that interdisciplinary studies on the evolution of language can contribute greatly to how human beings acquire language ability and the development of speaking skills.