The effect of digital financial services on African economies: The case of Kenya
Dijital finansın Afrika economisine etkisi: Kenya örneği
- Tez No: 952309
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÇAĞIN ERBEK ALAYBEYOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Ekonomik Kalkınma, Dijital Finans, Afrika Ekonomileri, Economic development, Digital finance, African economies
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Yıllar geçtikçe, küresel ekonominin evrimiyle birlikte dijital finans önemli bir aktör olarak ortaya çıkmış ve finansal sistemi etkilemiştir. Birçok Afrika ülkesinde, nüfusun çoğunun, onları bu sisteme dahil olmamaya zorlayan çeşitli faktörler nedeniyle geleneksel bankacılık yapısının dışında bırakıldığını gözlemleyebiliriz. Dahası, bazı ülkelerde işlemlerin çoğunun sosyo-kültürel faktörler, yapısal ve altyapısal veya ekonomik gibi birçok kısıtlama nedeniyle nakit olarak yapıldığını gözlemleyebiliriz. Dijital finansal hizmetin özellikleri, büyük ölçüde kapsayıcılığı, işleyiş hızı, güvenli sistemi ve sosyal ve ekonomik büyüme için gelişmeyi destekleyen verimli çerçevesi nedeniyle, dijital finansal sistemin algısı ve finanslarının nasıl yönetileceği konusunda nüfus arasında büyük bir farkındalık yaratmıştır. Örneğin, bu sektörde lider olan ve nüfusun %70'inin bu hizmetleri kullandığı Kenya'daki durumu vurgulayabiliriz (Ann Njoki Kingiri ve Xiaolan Fu 2019). Önceki literatür incelemesinden ve 2017'den 2023'e kadar çevrimiçi araştırma yoluyla toplanan verilerden elde ettiğimiz birkaç dönem boyunca yaptığımız analizler sayesinde dijital finansal hizmetlerin finansal katılım ve ekonomik büyüme üzerinde bir etkisi olduğunu bulduk. Dijital finansal hizmetlerin Afrika ekonomileri üzerindeki etkisi: Kenya örneği başlıklı bu araştırma makalesi, öncelikle dijital finansal hizmetlerin Afrika'daki farklı coğrafi alanlarda GSYİH gibi ekonomik göstergeler üzerindeki etkilerinin ne olduğunu ve ikinci olarak kırsal ve kentsel alanlardaki yetersiz hizmet alan nüfuslar arasındaki katkıyı anlamaya çalışmaktadır. Araştırma, gelir, yaş, cinsiyet ve altyapı seviyeleri gibi faktörler nedeniyle zorluklar devam etse bile dijital finansal hizmetlerin etkisine dair kapsamlı bir resim sunmak için tasarlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Over the years, with the global economy evolution, digital finance has emerged as a key actor and impacted the financial system. In many African nations, we can observe that most of the population are excluded from conventional banking structure due to several factors forcing them to be ineligible to this system. Moreover, we can observe that the majority of the transactions in some nations are done in cash due to many constraints such as socio-cultural factors, structural and infrastructural, or economic. The characteristics of digital financial service has created a major awareness among populations about the perception of digital financial system and how managing their finance, due in large part to its inclusivity, its speed of operation, secure system, and efficient framework that support the development for social and economic growth. We can highlight the case in Kenya for instance, our primary focusing which is leading in this sector and where 70 % of the population use these services (Ann Njoki Kingiri and Xiaolan Fu 2019). Through our analysis, over several periods from previous literature review and data collected through online research from 2017 to 2023 we found that digital financial services have an impact on financial inclusion and economic growth. This research paper entitled the effect of digital financial service on African economies: The case of Kenya seeks to understand firstly what are the effects of digital financial service on economic indicators such as GDP across different geographical areas in Africa and secondly to understand the contribution among the underserved populations in rural and urban areas. The research is designed to give a thorough picture of the impact of digital financial services even if challenges remain due to factors such as income, age, gender and levels of infrastructure.