Analyzing consumer behavior in stockpiling food commodities during crisis: A case study of the 2023 Gaza War
Krizi dönemlerinde gıda ürünlerini stoklama davranışının tüketici davranışı açısından analizi: 2023 Gazze Savaşı örneği
- Tez No: 952427
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT TAHA BİLİŞİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Tüketici Davranışı, Stoklama, Gıda Maddeleri, Gıda Güvenliği, Kriz, 2023 Gazze Savaşı, Kriz Yönetimi, Ekonomik Faktörler, Durumsal Faktörler, Sosyal Faktörler, Psikolojik Faktörler, Consumer Behavior, Stockpiling, Food Commodities, Food Security, Crisis, Gaza War 2023, Crisis Management, Economic Factors, Situational Factors, Social Factors, Psychological Factors
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Kültür Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu çalışma, kriz zamanlarında temel gıda maddelerinin depolanması davranışını incelemekte olup, 2023 Gazze Savaşı sırasında buğday ununun stoklanması üzerine odaklanmaktadır. Un, Gazze halkının stoklamaya en çok yöneldiği temel gıda maddelerinden biri olarak kabul edilmekte; gıda güvenliğini sağlama ve açlığa karşı korunmada hayati bir rol oynamaktadır. Çalışmada bireylerin bu ürünü stoklama kararlarını etkileyen ekonomik, durumsal, sosyal ve psikolojik faktörler analiz edilmiştir. Gazze Şeridi'nin farklı bölgelerinde yaşayan vatandaşlardan anket yöntemiyle veri toplanmış ve elde edilen veriler SPSS programı kullanılarak analiz edilmiştir. Sonuçlar, incelenen faktörler ile stoklama kararı arasında güçlü bir ilişki olduğunu ortaya koymuştur. Bu durum, kriz dönemlerinde tüketici davranışlarını öngörebilmek adına bu faktörlerin anlaşılmasının önemini göstermektedir. Bulgulara dayanarak, stok yönetimi stratejilerini geliştirmek ve gelecekteki krizlerle daha etkili bir şekilde başa çıkmak için çeşitli öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study explores the behavior of stockpiling for food commodities during times of crises, with a focus on wheat flour as the subject of study during the ongoing Gaza War in 2023. Flour is considered one of the most crucial food items that residents of Gaza sought to stockpile, as it plays a vital role in ensuring food security and protecting against hunger. The study analyzes the economic, situational, social, and psychological factors influencing individuals' decisions to stockpile this commodity. A survey was used to collect data from citizens in different areas of the Gaza Strip, and the data was analyzed using the SPSS software. The results revealed a strong correlation between the studied factors and the decision to stockpile, indicating the importance of understanding these factors to predict consumer behavior during crises. Based on these findings, several recommendations were provided to improve stock management strategies and deal with future crises.