AĞIR ATOM İÇERMEYEN SİKLOTRİFOSFAZEN TEMELLİ FOTODUYARLAŞTIRICI SİSTEMLER
Cyclotriphosphazene-based photosensitizer systems without heavy atom
  1. Tez No: 955608
  2. Yazar: FATMA NUR ŞENYURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ESRA TANRIVERDİ EÇİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Siklotrifosfazen, BODIPY, Singlet Oksijen, Fotoduyarlaştırıcı, Misel, Cyclotriphosphazene, BODIPY, Singlet Oxygen, Photosensitizer, Micelle
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Amaç: Bu çalışmada, ağır atom içermeyen ve suda çözünebilen yeni fotoduyarlaştırıcıların sentezlenmesi, yapı analizlerinin incelenmesi, fotofiziksel karakterlerinin belirlenmesi, ışık uyarımı altında organik ve sulu ortamda singlet oksijen üretim kabiliyetinin belirlenmesi amaçlandı. Yöntem: Ana platform olarak trietilenglikolmonometil eter birimleri bulunduran siklotrifosfazen çekirdeği ve kromofor grup olarak belirlenen ortogonal BODIPY türevi sentezlendi. Bu iki birimin reaksiyonundan siklotrifosfazen-BODIPY bileşiği hazırlandı ve yapı analizi tamamlandı. Siklotrifosfazen-BODIPY türevinin tween-80 ile etkileşimi sonucu misel yapı elde edildi ve tanecik boyutu analiz edildi. Bileşiğin fotofiziksel özellikleri incelendi. Bileşiğin singlet oksijen üretme yeteneği DMSO içerisinde, miselinin singlet oksijen üretme yeteneği ise sulu ortamda kimyasal yöntemle tayin edildi. Ayrıca, ölçümlerinde kullanılan singlet oksijen tutucu moleküllerin bozunma tepkimelerinin hız sabitleri hesaplandı. Bulgular: Ortogonal BODIPY türevi siklotrifosfazen bileşiğinin 509 nm'de güçlü absorpsiyon yeteneğine, yüksek molar absorbsiyon katsayısına ve ışığa karşı dayanıklı moleküler yapıya sahip olduğu görüldü. Bileşiğin organik ortamda singlet oksijen üretme kabiliyetine, misel yapısının ise sulu ortamda singlet oksijen üretme kabiliyetine sahip olduğu belirlendi. Sonuç: Hazırlanan misel yapıların sulu ortamda singlet oksijen üretebildikleri görüldü. Yeni suda çözünebilen misel yapılar ışık temelli fototeranöstik tedavilerde fotoduyarlaştırıcı olarak kullanılmak üzere önerildi.
Özet (Çeviri)
Purpose: In this study, it was aimed to synthesize new water-soluble photosensitizers that do not contain heavy atoms, to investigate their structural analysis, to determine their photophysical characteristics, and to determine their singlet oxygen production ability in organic and aqueous media under light stimulation. Method: Cyclotriphosphazene core containing triethyleneglycolmonomethyl ether units as the main platform and orthogonal BODIPY derivative determined as chromophore group were synthesized. Cyclotriphosphazene-BODIPY compound was prepared from the reaction of these two units and its structural analysis was completed. Micelle structure was obtained as a result of interaction of cyclotriphosphazene-BODIPY derivative with tween-80 and particle size was analyzed. Photophysical properties of the compound were examined. Singlet oxygen production ability of the compound was determined in DMSO and singlet oxygen production ability of micelle was determined by chemical method in aqueous medium. In addition, rate constants of photooxidation reactions of singlet oxygen scavenging molecules used in measurements were calculated. Findings: It was observed that the orthogonal BODIPY derivative cyclotriphosphazene compound has a strong absorption ability at 509 nm, a high molar absorption coefficient and a light-resistant molecular structure. It was determined that the compound has the ability to produce singlet oxygen in organic media, and its micelle structure has the ability to produce singlet oxygen in aqueous media. Results: It was observed that the prepared micelle structures were able to produce singlet oxygen in aqueous media. The new water-soluble micelle structures were proposed to be used as photosensitizers in light-based phototherapeutic treatments.