Gıda mühendislerinin mesleki memnuniyet durumu
Professional satisfaction status of food engineers
- Tez No: 955609
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: Gıda, Gıda Mühendisi, Meslek Odası, Aidiyet, Memnuniyet, Food, Food Engineer, Professional Chamber, Belonging, Satisfaction
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu çalışmada gıda mühendisliği diplomasına sahip, Türkiye veya yurtdışında bulunan gıda mühendislerinin, meslek ve mesleki hayatı ile ilgili düşünceleri, sosyal yaşamı ve meslek odasının meslek hayatına katkılarının incelenmesi amaçlanmıştır. Gıda Mühendislerinin eğitim dönemi başlangıç alınarak, mesleğe adım attığı dönemlerde istihdam süreçleri, iş bulmada yaşadığı zorluklar, günümüzdeki maddi şartları ve özlük hakları ile ilgili durumları hakkında detaylı tarama yapılmıştır. Başlıca konu başlıkları bölümlendirilerek çoktan seçmeli ve açık uçlu sorular ile elektronik anket yöntemi ile veriler toplanmıştır. Verilere ulaşmak için çeşitli gıda mühendisliği mesleki topluluklarına, üniversite gıda mühendisleri mezun topluluklarına ve TMMOB Gıda Mühendisleri odası üyelerine ulaşılarak anket uygulanmıştır.Araştırmanın anket çalışma grubu Türkiye'nin farklı illeri başta olmak üzere, dünyanın farklı ülkelerinde bulunan“gıda mühendisleri”ne uygulanmıştır. Ankete toplamda 509 kişi katılımcı olup, gıda mühendisi olduğunu beyan eden 480 katılımcının yanıtları araştırma kapsamında değerlendirmeye alınmıştır. Yapılan çalışma sonuçlarına göre; gıda mühendislerinin %86,25'i ülkemizde gıda mühendisliği bölümünün sayıca fazla olduğunu ifade etmiştir. Bu durum, son yıllarda kontenjanların dolmaması nedeniyle kapanan gıda mühendisliği bölümlerinin durumuyla örtüşmektedir. YÖK verilerine göre 2022 yılında Türkiye'de gıda mühendisliği bölümlerine toplam 1778 kontenjan ayrılmışken, bu kontenjanlara 1.275 öğrenci yerleşmiştir. 2024 verilerine göre ise açılan 1311 gıda mühendisliği kontenjanına yerleşen öğrenci sayısı 1013' tür. Bu veri, bir anlamda gıda mühendisliği mesleğine olan talebin de düşmekte olduğunun bir göstergesidir. Yapılan anket çalışmasında; yeniden meslek seçecek olsam yine gıda mühendisliğini seçerdim diyenlerin oranı sadece %22,08 olup, bu veri gıda mühendislerinin mesleki memnuniyet durumunun bir özeti olarak değerlendirilebilir.
Özet (Çeviri)
This study aims to evaluate the perspectives of food engineers—both in Turkey and abroad—regarding their profession, career path, social life, and the role of professional chambers in their professional development. The research examines the employment processes of graduates, the challenges they face in securing jobs, their current financial conditions, and their legal employment rights, starting from their educational journey through to their professional careers. Data was collected via electronic surveys comprising both multiple-choice and open-ended questions, structured under key thematic areas. The survey was disseminated to professional communities of food engineers, alumni associations of university food engineering departments, and members of the Union of Chambers of Turkish Engineers and Architects (TMMOB) Food Engineers Chamber. A total of 509 individuals participated in the survey, and the responses of 480 participants who identified themselves as food engineers were included in the analysis. According to the findings, 86.25% of respondents believe that there are too many food engineering departments in Turkey. This aligns with the recent closures of some departments due to low student enrollment. In 2022, according to the Turkish Council of Higher Education (YÖK), 1,275 students were placed in 1,778 available food engineering positions. In 2024, this number declined to 1,013 placements out of 1,311 positions, indicating a decreasing demand for the profession. Notably, only 22.08% of respondents stated they would choose food engineering again if given the chance, highlighting a general lack of job satisfaction in the field.