Doğum refakatçilerine verilen ebe destekli emzirme eğitiminin primipar annelerde emzirme öz yeterliliği ve maternal kaygıya etkisi
The effect of midwife-provided breastfeeding education given to birth companions on breastfeeding self-efficacy and maternal anxiety in primiparous mothers
  1. Tez No: 957932
  2. Yazar: ZEYNEP TÜRESİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESRA GÜNEY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ebelik, Midwifery
  6. Anahtar Kelimeler: Anneler, Ebe, Kaygı, Emzirme, Öz-Yeterlilik, Primipar., Mothers, Midwives, Anxiety, Breastfeeding, Self-Efficacy, Primiparous.
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
"Doğum Refakatçilerine Verilen Ebe Destekli Emzirme Eğitiminin Primipar Annelerde Emzirme Öz Yeterliliği ve Maternal Kaygıya Etkisi Amaç: Bu araştırma doğum refakatçilerine verilen ebe destekli emzirme eğitiminin primipar annelerde emzirme öz yeterliliği ve maternal kaygıya etkisini belirlemek amacıyla yapıldı. Materyal ve Metot: Araştırma, Ocak 2024 – Nisan 2024 tarihleri arasında Gaziantep il merkezinde bulunan özel bir hastanede 108 primipar anne ile randomize kontrollü olarak yürütüldü (54 deney, 54 kontrol). Araştırma verileri, Kişisel Bilgi Formu (KBF), Postpartum Emzirme Öz Yeterlilik Ölçeği- Kısa Şekli (PEÖYÖ), Durumluk Kaygı Envanteri (DKE) ve Süreklik Kaygı Envanteri (SKE) kullanılarak toplandı. Veri toplama işlemi iki aşamada gerçekleştirildi (birinci aşama doğum sonu ilk 2 saat içerisinde, ikinci aşama doğum sonu 6. haftada). Deney grubundaki annelerin refakatçilerine ebelik girişimi olarak araştırmacı tarafından emzirme eğitimi verildi. Kontrol grubunda yer alan annelerin refakatçilerine herhangi bir girişim uygulanmadı. Bulgular: Deney grubunda yer alan annelerin emzirme öz yeterliliği puan ortalamasında anlamlı düzeyde artış, durumluk kaygı düzeyi puan ortalamasında anlamlı düzeyde bir azalma gözlenirken (p0.05). Kontrol grubundaki annelerin emzirme öz yeterlilik puan ortalamasında anlamlı düzeyde bir artış gözlenirken (p0.05). Sonuç: Doğum refakatçilerine verilen ebe destekli emzirme eğitiminin primipar annelerdeki emzirme öz yeterlilik düzeyini arttırdığı ve maternal kaygı düzeyini azalttığı sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
The Effect of Midwife-Supported Breastfeeding Education Given to Birth Attendants on Breastfeeding Self-Efficacy and Maternal Anxiety in Primiparous Mothers Aim: This study was conducted to determine the effects of midwife-supported breastfeeding education provided to birth companions on breastfeeding self-efficacy and maternal anxiety in primiparous mothers. Material and Method: A randomized controlled trial was conducted with 108 primiparous mothers (54 experimental, 54 control) at a private hospital in the Gaziantep city center between January 2024 and April 2024. Data were collected using the Personal Information Form (PIF), the Postpartum Breastfeeding Self-Efficacy Scale-Short Form (BSES-SF), the State Anxiety Inventory (STAI- I), and the Continuous Anxiety Inventory (STAI- II). Data collection was conducted in two stages (the first stage within the first 2 hours after birth, and the second stage at 6 weeks postpartum). Breastfeeding education was provided by the researcher as a midwifery intervention to the companions of the mothers in the experimental group. No intervention was applied to the companions of the mothers in the control group. Results: A significant increase in the mean breastfeeding self-efficacy score and a significant decrease in the mean state anxiety score were observed in the mothers in the experimental group (p0.05). A significant increase in the mean breastfeeding self-efficacy score was observed in the mothers in the control group (p0.05). Conclusion: It was concluded that midwife-supported breastfeeding education provided to birth attendants increased breastfeeding self-efficacy and reduced maternal anxiety levels in primiparous mothers.