Meropenem etkin maddesinin farmasötik preparatlarda HPLC ile miktar tayini
Determination of the active ingredient meropenem in pharmaceutical preparations by HPLC
- Tez No: 958049
- Danışmanlar: PROF. ALPTUĞ ATİLA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Kimya, Pharmacy and Pharmacology, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Meropenem, yöntem geliştirme, yüksek performanslı sıvı kromoatografisi, High performance liquid chromatography, meropenem, method development
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eczacılıkta Analitik Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
ÖZET Meropenem Etkin Maddesinin Farmasötik Preparatlarda HPLC ile Miktar Tayini Amaç: Bu çalışmanın amacı, geniş spektrumlu bir karbapenem antibiyotiği olan meropenem etkin maddesinin farmasötik preparatlardaki miktar tayinine yönelik güvenilir, hassas ve tekrarlanabilir bir Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografisi (HPLC) yöntemi geliştirmektir. Geliştirilen yöntemin analitik geçerlilik kriterlerine uygunluğu; doğruluk, kesinlik, seçicilik, tekrarlanabilirlik ve tespit sınırı gibi parametreler açısından değerlendirilecektir. Bu sayede meropenem içeren farmasötik preparatların kalite kontrol süreçlerine katkı sağlanması hedeflenmektedir. Materyal ve Metot: Bu çalışmada, meropenem etkin maddesinin farmasötik preparatlardaki miktar tayini için ters fazlı yüksek performanslı sıvı kromatografi yöntemi geliştirilmiştir. Analizler C18 kolon kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Mobil faz olarak su ve asetonitril karışımı belirli oranlarda hazırlanmış ve izokratik koşullarda uygulanmıştır. Yöntemin geçerliliği; doğrusal aralık, doğruluk, kesinlik, tekrar edilebilirlik ve tespit/ayırt etme sınırı gibi parametreler açısından ICH yönergelerine uygun olarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Geliştirilen HPLC yöntemi ile meropenem etkin maddesi farmasötik preparatlar içerisinde başarılı şekilde ayrılmış ve miktar tayini yapılmıştır. Metot doğrusal bir yanıt vermiş (r²> 0.999), kesinlik ve doğruluk testlerinde kabul edilebilir sınırlar içerisinde sonuçlar elde edilmiştir. Tespit ve tayin sınırları düşük düzeyde olup, yöntemin hassas olduğunu göstermiştir. Sonuç: Çalışma sonucunda geliştirilen HPLC yönteminin, meropenem içeren farmasötik formların miktar tayininde etkin, hassas ve güvenilir bir analitik yöntem olduğu belirlenmiştir. Bu yöntem, kalite kontrol süreçlerinde rutin analizlerde kullanılmaya uygun olup, ilaç endüstrisinde meropenem preparatlarının standardizasyonuna katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Determination of the Active Ingredient Meropenem in Pharmaceutical Preparations by HPLC Aim: The aim of this study is to develop a reliable, sensitive, and reproducible High-Performance Liquid Chromatography (HPLC) method for the quantitative determination of meropenem, a broad-spectrum carbapenem antibiotic, in pharmaceutical preparations. The developed method's suitability for analytical validation criteria will be evaluated in terms of parameters such as accuracy, precision, selectivity, repeatability, and limit of detection. This aims to contribute to the quality control processes of pharmaceutical preparations containing meropenem. Material and method: In this study, a reversed-phase high-performance liquid chromatography method was developed for the quantitative determination of meropenem active substance in pharmaceutical preparations. Analyses were performed using a C18 column. A mixture of water and acetonitrile was prepared in specific ratios as the mobile phase and applied under isocratic conditions. The method's validity was evaluated in accordance with ICH guidelines for parameters such as linearity, accuracy, precision, repeatability, and limit of detection/quantitation. Results: The developed HPLC method successfully separated and quantified the meropenem active substance in pharmaceutical preparations. The method showed a linear response (r²> 0.999), and results within acceptable limits were obtained in precision and accuracy tests. The limits of detection and quantitation were low, indicating the method's sensitivity. Conclusion: As a result of this study, the developed HPLC method was determined to be an effective, sensitive, and reliable analytical method for the quantitative determination of meropenem in pharmaceutical formulations. This method is suitable for routine analysis in quality control processes and can contribute to the standardization of meropenem preparations in the pharmaceutical industry.