Çimento sektöründe nötrosofik edas yöntemi ile karbon azaltım stratejilerinin değerlendirilmesi
Evaluation of carbon reduction strategies in cement industry with neutrosophic edas method
- Tez No: 958909
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YUSUF SAİT TÜRKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Karbon Emisyonu Azaltımı, Çimento, Sürdürülebilirlik, Carbon Emission Reduction, Cement, Sustainability
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Günümüzde çimento sektöründe sera gazları ve karbon emisyonlarının azaltılması, sürdürülebilirlik hedefleri doğrultusunda giderek daha fazla önem kazanmaktadır. Bu doğrultuda birçok firma çeşitli stratejiler geliştirerek karbon salınımını minimize etmeye yönelik girişimlerde bulunmaktadır. Sektörde insan kaynakları, finansal kaynaklar gibi farklı kaynakların sınırlı olması nedeniyle, karbon salınımını azaltmaya yönelik stratejilerin belirlenmesi ve önceliklendirilmesi kritik bir gereklilik haline gelmiştir. Bu çalışma, çimento sektöründe karbon emisyonlarını azaltmaya yönelik geliştirilen stratejilerin değerlendirilmesi ve en etkili yöntemlerin belirlenmesini amaçlamaktadır. Bu kapsamda, öncelikle literatürde çimento sektöründeki karbon salınımını azaltmaya yönelik gerçekleştirilen çalışmalar incelenmiş ve emisyonları düşürmede etkili olabilecek çeşitli teknolojiler ve yöntemler analiz edilmiştir. Daha sonra, sektör uzmanlarıyla gerçekleştirilen görüşmeler aracılığıyla, farklı stratejilerin uygulanabilirliği, etkinliği ve sektöre potansiyel katkıları değerlendirilmiştir. Çalışmada sektördeki bir firmanın karbon azaltımına yönelik stratejileri incelenerek firmanın karbon emisyonlarını azaltmaya yönelik geliştirdiği yeni teknoloji ve proses stratejileri xiii incelenmiş ve bu stratejiler çok kriterli karar verme yaklaşımıyla değerlendirilmiştir. Bu kapsamda belirsizlik altında karar vermede yaygın olarak kullanılan ve alternatiflerin kapsamlı şekilde değerlendirilmesine olanak tanıyan Nötrosafik Bulanık EDAS yöntemi uygulanmıştır. Elde edilen bulgular, Atık Isı Geri Kazanımı stratejisinin en yüksek önceliğe sahip olduğunu, bunu Karbon Yakalama ve Depolama (KYD) stratejisinin takip ettiğini göstermektedir. Çalışmanın sonuçları, çimento sektöründe sürdürülebilir ve düşük karbonlu üretim hedeflerine ulaşmada stratejik karar verme sürecine katkı sağlamaktadır. Mart 2025 , 78. sayfa.
Özet (Çeviri)
In today's cement industry, reducing greenhouse gas emissions and carbon footprints has become increasingly important in line with sustainability objectives. Accordingly, many companies are developing various strategies to minimize carbon emissions and enhance environmental performance. Given the constraints in human resources, financial capacity, and other critical resources within the industry, the identification and prioritization of carbon reduction strategies have become a crucial necessity. This study aims to evaluate the strategies developed to reduce carbon emissions in the cement industry and to determine the most effective approaches. Within this scope, a comprehensive literature review was conducted to analyze previous studies on carbon reduction strategies in the cement sector. Various technologies and methods that could effectively mitigate emissions were examined. Following this, expert consultations were carried out to assess the feasibility, efficiency, and potential contributions of different strategies. The study further examines a specific company in the sector, evaluating its carbon reduction strategies, including newly developed technologies and process innovations, through a multi- xv criteria decision-making approach. In this context, the Neutrosophic Fuzzy EDAS method, widely used for decision-making under uncertainty, was applied. This method allows for a comprehensive and balanced assessment of alternative strategies. The findings indicate that the Waste Heat Recovery strategy holds the highest priority, followed by the Carbon Capture and Storage (CCS) strategy. The results of this study contribute to the strategic decision-making process in achieving sustainable and low-carbon production goals in the cement industry, providing valuable insights for firms seeking to enhance their environmental performance while optimizing resource allocation. March 2025, 78. pages.