Negotiation of meaning in online synchronous task-oriented learner interaction in EFL settings
İngilizce öğreniminde çevrimiçi eş zamanlı görev odaklı öğrenici etkileşiminde anlam uzlaşması
- Tez No: 959234
- Danışmanlar: PROF. DR. NURAY ALAGÖZLÜ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: anlam müzakeresi, karma yöntemler, çevrimiçi eşzamanlı dil öğrenimi, görev odaklı etkileşim, söylem çözümlemesi, İYD, negotiation of meaning, mixed methods, online synchronous language learning, task-based interaction, discourse analysis, EFL
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 216
Özet
Bu çalışma, İngilizceyi Yabancı Dil (İYD) olarak öğrenenlerin çevrimiçi eşzamanlı görev odaklı etkileşimlerde anlam uzlaşması süreçlerini incelemektedir. Jigsaw, karar verme ve problem çözme olmak üzere üç görev tipi üzerine odaklanarak, grup etkileşimlerinde NoM rutinlerinin sıklığını, türlerini ve söylem özelliklerini araştırmaktadır. Çalışma, 2023–2024 Güz dönemi boyunca Türkiye'deki bir devlet üniversitesinde, 32 orta düzey (B1 CEFR) Türk öğrencisiyle yapılmıştır. Veriler, altı hafta boyunca çevrimiçi etkileşimlerin video kayıtlarıyla toplanmış, katılımcılar altı görev tamamlamıştır. Katılımcıları görev formatları ve teknolojiyle tanıştırmak amacıyla bir pilot çalışma gerçekleştirilmiştir. Çalışmada, karma yöntemler tasarımı kullanılmış, ikinci dil edinimi (SLA) literatürüne dayalı nitel söylem çözümlemesi (Long, 1983) ve görev tipleri arasındaki NoM rutinlerinin karşılaştırılmasını sağlayan nicel sıklık analizi kullanılmıştır. Bulgular, görev tipinin NoM rutinlerinin sıklığını ve doğasını etkilediğini göstermiştir, bu da önceki görev odaklı etkileşim araştırmalarıyla tutarlıdır (Ellis, 2003). Jigsaw görevleri, özellikle açıklama talepleriyle en yüksek sıklığı üretirken, karar verme ve problem çözme görevleri daha düşük sıklıklarla daha geniş bir rutin yelpazesi ortaya koymuştur. Söylem çözümlemesi, NoM bölümlerinin çevrimiçi ortamda sıralı ve ortak bir şekilde yapılandırıldığını göstermiş, bu rutinlerin işbirlikçi doğasını desteklemiştir. Bu çalışma, öğrenicilerin gerçek zamanlı çevrimiçi iletişimde anlamda nasıl uzlaştıklarını anlamamıza katkı sağlamakta ve görev tasarımı, dijital pedagojik yaklaşımlar ve eşzamanlı İYD öğretimi için pratik öneriler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study explores how English as a Foreign Language (EFL) learners negotiate meaning during online synchronous task-based interactions. Focusing on three task types—jigsaw, decision-making, and problem-solving—the research examines the frequency, types, and discourse features of negotiation of meaning (NoM) routines in group interaction. The study was conducted with 32 intermediate-level (B1 CEFR) Turkish learners at a state university in Türkiye during the 2023–2024 Fall semester. Data were collected through video recordings of online interactions over six weeks, with participants completing six tasks. A pilot study was carried out to familiarize participants with the task formats and technology. The study used a mixed methods design, including qualitative discourse analysis based on second language acquisition (SLA) literature (Long, 1983) and quantitative frequency analysis to compare NoM routines across task types. Findings indicated that task type influenced both the frequency and nature of NoM routines, consistent with prior research on task-based interaction (Ellis, 2003). Jigsaw tasks produced the highest frequency, particularly clarification requests, while decision-making and problem-solving tasks led to a wider range of routines at lower frequencies. The discourse analysis revealed how NoM episodes were sequentially structured and co-constructed in the online setting, supporting the view that these routines are collaborative in nature. This study enhances the understanding of how learners negotiate meaning in real-time online communication and provides practical insights for task design, digital pedagogy, and EFL teaching in synchronous environments.