Lateral epikondilit tedavisinde ekstrakorporeal şok dalga terapisiyle kombine eksantrik ve kombine izotonik egzersizlerin karşılaştırılması
Comparison of eccentric and combined isotonic exercises combined with extracorporeal shock wave therapy in the treatment of lateral epicondylitis
  1. Tez No: 960085
  2. Yazar: HANDAN YÜKSEL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BÜŞRA CANDİRİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Ağrı, Egzersiz, Tedavi, Ekstrakorporeal şok dalga terapisi, Rehabilitasyon, Pain, Exercise, Treatment, Extracorporeal shock wave therapy, Rehabilitation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Amaç: Bu çalışma lateral epikondilit tedavisinde ekstrakorporeal şok dalga ile beraber uygulanan kombine izotonik egzersiz tekniğinin etkinliğini araştırmak amacıyla planlandı. Meteryal ve Metot: 18-65 yaş arası lateral epikondilit tanısı alan bireyler kapalı zarf yöntemiyle ekstrakorporeal şok dalga terapisi grubu, eksantrik egzersiz ve ekstrakorporeal şok dalga terapisi grubu ya da kombine izotonik egzersiz ve ekstrakorporeal şok dalga terapisi uygulanan gruplardan birine randomize edildi. Kombine izotonik egzersiz ve eksantrik egzersiz grubunda olan hastalara haftada 3 gün 5 hafta boyunca fizyoterapist kontrolünde rehabilitasyon programına alındı. Aynı zamanda ekstrakorporeal şok dalga terapisi her üç grup için haftada bir kez olmak üzere 5 hafta uygulandı. Ağrı şiddeti Vizüel Analog Skalası, basınç ağrı eşiği algometre, kas kuvveti manuel bir dinomometre, kavrama kuvveti dijital el dinomometresi, fonksiyonellik düzeyi Kol Omuz ve El Sorunları Anketi (DASH) kullanılarak değerlendirildi. Bulgular: Tüm tedavi gruplarında grup içi karşılaştırmalarda tüm parametrelerde anlamlı fark bulundu (p0.05). DASH skorları gruplar arasında kombine izotonik egzersiz grubunda daha büyük etkiye sahip anlamlı farklılık bulundu (p=0.046). Sonuç: Ekstrakorporeal şok dalga ile birlikte uygulanan kombine izotonik egzersizin ağrı, basınç ağrı eşiği ve fonksiyonellikte diğer gruplara göre daha anlamlı iyileşmeye neden olduğu gösterildi.
Özet (Çeviri)
Aim: It was planned to investigate the effectiveness of combined isotonic exercise technique applied with Extracorporeal shock wave in the treatment of lateral epicondylitis. Material and Method: Individuals between the ages of 39-65 diagnosed with lateral epicondylitis were randomized to one of the Extracorporeal shock wave group, eccentric exercise and Extracorporeal shock wave group, or combined isotonic and Extracorporeal shock wave groups using the closed envelope method. Patients in the combined isotonic exercise and eccentric exercise group were included in the rehabilitation program under the supervision of a physiotherapist 3 days a week for 5 weeks. Extracorporeal shock wave was also applied once a week for 5 weeks for all three groups. Pain intensity was assessed using the Visual Analog Scale, pressure pain threshold algometer, muscle strength using a hand-held dynamometer, grip strength using a digital hand dynamometer, and functionality using the Disabilities of the Arm, Shoulder and Hand Questionnaire (DASH). Results: In all treatment groups, significant differences were found in all parameters in intragroup comparisons (p0.05). DASH scores showed a significant difference between the groups with a greater effect in the combined isotonic exercise group (p=0.046). Conclusion: Combined isotonic exercise with ESWT was shown to cause significant improvements in pain, pressure pain threshold,, and functionality.