Genç yetişkinlerde ilişki bağımlılığı, öz kontrol ve duygu düzenleme arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relationship between relationship addiction, self-control and emotion regulation in young adults
- Tez No: 962751
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖKHAN ÖZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: İlişki bağımlılığı, duygu düzenleme, öz kontrol, Relationship addiction, emotional regulation, self control
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu araştırmanın amacı, bireylerin ilişki bağımlılığı düzeyleri ile duygu düzenleme becerileri ve öz kontrol düzeyleri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Araştırmanın bir diğer amacı ise bu değişkenler ile katılımcıların demografik özellikleri arasındaki ilişkilerin incelenmesidir. Araştırma, ilişkisel tarama modelinde desenlenmiştir. Çalışma grubunu 18–45 yaş aralığında, çevrimiçi formlar aracılığıyla ulaşılan 342 katılımcı oluşturmaktadır. Veri toplama araçları olarak Spann-Fischer İlişki Bağımlılığı Ölçeği (SFİBÖ), Duygu Düzenleme Becerileri Ölçeği (DDBÖ), Öz-Kontrol ve Öz-Yönetim Ölçeği (ÖKYÖ) ile Demografik Bilgi Formu kullanılmıştır. Elde edilen veriler bağımsız örneklem t-testi, tek yönlü ANOVA, Welch ANOVA, Tukey Çoklu Karşılaştırma Testi, Games-Howell Çoklu Karşılaştırma Testi ve Pearson Korelasyon analizi ile değerlendirilmiştir. Bulgular, ilişki bağımlılığı ile duygu düzenleme becerileri ve öz kontrol düzeyi arasında negatif yönlü ve anlamlı ilişkiler olduğunu göstermiştir. Ayrıca, duygu düzenleme ile öz kontrol arasında pozitif yönlü anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Demografik değişkenler açısından bakıldığında, yaş, çalışma durumu, sosyo-ekonomik düzey ve eğitim durumunun bazı boyutlarda anlamlı farklılık yarattığı; cinsiyet, psikolojik destek alma, ilişki durumu ve ailedeki çocuk sırasının ise anlamlı bir etki göstermediği belirlenmiştir. Bu sonuçlar doğrultusunda, bireyin duygu düzenleme ve öz kontrol becerilerinin ilişki bağımlılığı üzerinde etkili bir rol oynayabileceği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between individuals' levels of relationship addiction and their emotion regulation skills and self-control capacities. Another objective of the research is to investigate the associations between these variables and the participants' demographic characteristics. The study was designed using a relational survey model. The sample consisted of 342 participants aged between 18 and 45, who were reached through online forms. Data were collected using the Spann-Fischer Codependency Scale (SFCS), the Emotion Regulation Skills Scale (ERSS), the Self-Control and Self-Management Scale (SCSMS), and a Demographic Information Form. The data were analyzed using independent samples t-test, one-way ANOVA, Welch ANOVA, Tukey's HSD test, Games-Howell post hoc test, and Pearson correlation analysis. The findings revealed significant negative correlations between relationship addiction and both emotion regulation skills and self-control levels. Additionally, a significant positive correlation was found between emotion regulation and self-control. In terms of demographic variables, age, employment status, socio-economic level, and educational background were found to cause significant differences in some dimensions, whereas gender, psychological support status, relationship status, and birth order within the family did not show significant effects. Based on these results, it can be concluded that an individual's emotion regulation and self-control skills may play a critical role in their level of relationship addiction.