Sosyal hizmet uzmanlarının psikanalitik yönelimle uygulama deneyimleri
Social workers' experiences of practice with psychoanalytic orientation
- Tez No: 964101
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ASLI DİLA AKİŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Sosyal Hizmet, Psychology, Social Work
- Anahtar Kelimeler: Sosyal hizmet, psikanaliz, genelci sosyal hizmet eğitimi, Social work, psychoanalysis, generalist social work education
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 160
Özet
Bu araştırmanın amacı farklı sorun alanlarında çalışan sosyal hizmet uzmanlarının psikanaliz bilgisiyle çalışma deneyimlerini anlamayı ve psikanalizin sosyal hizmet uzmanları için insanı ve kendini anlamada sunduğu potansiyeli ortaya çıkarmaktır. Araştırmada en az lisans seviyesinde sosyal hizmet eğitimi almış ve psikanalizle farklı düzeylerde ilişkilenmiş 10 sosyal hizmet uzmanı ile derinlemesine görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Görüşmelerden elde edilen veriler MAXQDA programı aracılığıyla tematik analiz yöntemi doğrultusunda kodlanmış ve fenomenolojik desene uygun olarak çözümlenmiştir. Araştırma sorularına yanıt olacak şekilde sürekli eğitim ihtiyacıyla yüzleşmek, psikanalitik kuramla ilişkilenme ve uygulamalara dair deneyimler ile psikanalitik kuramla ilişkilenmenin etkileri olarak isimlendirilen 3 ana tema ortaya çıkarılmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre sosyal hizmet uzmanlarının psikanalizle ilişkilenme motivasyonları bireysel ve mesleki ihtiyaçlar üzerinden şekillenmektedir; insana dair farklı bir kavrayış geliştirme isteği en belirgin motivasyondur. Katılımcılar psikanalitik kuramla ilişkilendikten sonra bilinçdışı süreçler, aktarım/karşı aktarım ve çerçeve kavramlarını psikanalitik bakış açısıyla değerlendirmeye başlamıştır. Bu kavramlarla düşünmeyi farklı düzeylerde görüşmelerine ve uygulamalarına katmışlardır. Bu süreç yapılan çalışmalara ruhsallığa alan açma, ilişkisellik ve eşlik etme gibi terapötik bir boyut kazandırmıştır. Araştırmaya katılan sosyal hizmet uzmanları genelci sosyal hizmet yaklaşımı ile alınan lisans eğitiminin içeriğini birey odaklı uygulamalar yürütürken yeterli bulmamaktadır. Lisans eğitiminin içeriği danışanların ruhsal gerçekliğini anlamada yeterli teorik donanım sunmamakta, sosyal hizmet uzmanları farklı eğitimlerle kendilerini desteklemektedir. Yapılandırılmış ve profesyonel süpervizyon desteği tüm katılımcılar tarafından belirtilen ihtiyaç olmuştur. Psikanaliz bilgisi sosyal hizmet uygulamalarında bireylerin sosyal ve toplumsal konumlanışı ile ruhsal deneyimlerini dikkate alan bir müdahale çerçevesinin geliştirilmesini olanaklı kılmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to understand the work experiences of social workers working in different problem areas with their knowledge of psychoanalysis and to reveal the potential that psychoanalysis offers social workers in understanding people and themselves. In-depth interviews were conducted with 10 social service professionals who had at least a bachelor's degree in social work and were involved with psychoanalytic theory at different levels. The data obtained from the interviews were coded using the MAXQDA programme in line with the thematic analysis method and analysed according to the phenomenological pattern. Three main themes emerged in response to the research questions: facing the need for continuous education, experiences with psychoanalytic theory and its application, and the effects of engaging with psychoanalytic theory. According to the results of the research, social workers' motivations for engaging with psychoanalysis are shaped by individual and professional needs; the desire to develop a different understanding of human beings is the most prominent motivation. After engaging with psychoanalytic theory, participants began to evaluate unconscious processes, transference/countertransference, and the concept of the framework from a psychoanalytic perspective. They incorporated thinking about these concepts into their interviews and practices at different levels. This process added a therapeutic dimension to the work, such as opening up space for spirituality, relationality, and accompaniment. The social workers who participated in the study found the content of their undergraduate education, which was based on a general approach, insufficient for conducting individual-centred practices. The content of the undergraduate education did not provide sufficient theoretical training for understanding the psychological reality of clients, and social service professionals sought support through different training programmes. Structured and professional supervision support was identified as a need by all participants. Psychoanalytic knowledge enables the development of an intervention framework that takes into account individuals' social and societal positioning and their psychological experiences in social work practices.