McGurk illüzyonunun P1-N1-P2 kortikal işitsel uyarılmış potansiyel yanıtlarına etkisi
Effects of McGurk illusion on P1-N1-P2 cortical auditory evoked potential responses
- Tez No: 964633
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DİDEM ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Nöroloji, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat), Neurology
- Anahtar Kelimeler: McGurk illüzyonu, P1-N1-P2 kortikal işitsel uyarılmış potansiyel yanıtları, görsel-işitsel entegrasyon, McGurk illusion, P1-N1-P2 cortical auditory evoked potential responses, audiovisual integration
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Nörobilim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Nörobilim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu çalışmanın amacı, görsel ve işitsel olarak uyumsuz ipuçlarından oluşan McGurk deneyini, kişilerin kategorilere ayrılmasını sağlayan ayırıcı uyaran olarak kullanarak; illüzyona farklı şekillerde uğrayan kişilerin, P1-N1-P2 kortikal işitsel uyarılmış potansiyel testi yanıtlarını karşılaştırmaktır. Ayrıca, konuşmacı cinsiyetine göre kişilerin illüzyona uğrama şekillerini değerlendirmektir. Çalışmaya, görme bozukluğu ve kusuru olmayan, herhangi bir nörolojik ve psikolojik sorunu bulunmayan, akut veya kronik hastalığı ve düzenli ilaç kullanımı olmayan, sağ elini kullanan; 18-35 yaş aralığındaki %45,8'i (n=33) erkek, %54,2'si (n=39) kadın olmak üzere toplam 72 kişi katılmıştır. Katılımcıların işitmelerinin normal olduğunun tespiti için; odyolojik değerlendirmeler yapılmıştır. İşitmesi normal olan katılımcılara, McGurk videoları izletilmiştir. Katılımcılar, McGurk videolarına verdikleri yanıtlara göre füzyon, kombinasyon ve işittiğine güvenen kategorilerine dahil edilmiştir. Kategorileri belirlenen katılımcılara, P1-N1-P2 kortikal işitsel uyarılmış potansiyel yanıtları testi yapılmıştır. Kategorilerine göre P1-N1-P2 dalgalarının latans ve amplitüdleri karşılaştırıldığında; işittiğine güvenenlerin N1 latans ölçümleri, füzyon kategorisine göre anlamlı farklılık göstermiştir (p0,05). Konuşmacı cinsiyeti farklılıklarına bakıldığında; erkek konuşmacı videolarında katılımcılar füzyona uğrarken, kadın konuşmacı videolarında işittiğine güvenmişlerdir. Konuşmanın anlaşılırlığında görsel ve işitsel bilginin önemini gösteren bu çalışma, kişiler arasında görsel-işitsel entegrasyonun farklılığını da göstermektedir. Ayrıca, görsel-işitsel entegrasyonun merkezi sinir sistemindeki tepkilerin ve değişimlerinin araştırmasına öncülük etmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to use the McGurk experiment, which consists of visually and auditory incongruent cues, as a discriminative stimulus that enables individuals to be categorised, and to compare the P1-N1-P2 cortical auditory evoked potential test responses of individuals who experience the illusion in different ways. In addition, it is to evaluate how individuals experience the illusion according to the speaker's gender. The study included 72 participants of these, 45.8% (n=33) were male and 54.2% (n=39) were female aged 18–35 years who had no visual impairment or defect, no neurological or psychological problems, no acute or chronic diseases, no regular medication use, and who were right-handed. Audiological assessments were conducted to determine that participants had normal hearing. McGurk videos were screened to participants with normal hearing. Participants were divided into groups based on their responses to McGurk videos: fusion, combination, and trust what they hear. Participants allocated to groups were tested for P1-N1-P2 cortical auditory evoked potential responses. When comparing the latency and amplitude of P1-N1-P2 waves according to groups, the N1 latency measurements of those who trusted what they heard showed a significant difference compared to the fusion group (p0.05). When looking at gender differences among speakers, participants showed a greater tendency to fusion with videos featuring male speakers, while they showed a greater tendency to trust what they heard in videos featuring female speakers. This study, which demonstrates the importance of visual and auditory information for speech intelligibility, also shows differences in visual-auditory integration among individuals. Moreover, it contributes to the investigation of the responses and changes of the central nervous system in audiovisual integration.