Otonom duyusal meridyen tepkiye (autonomous sensory meridian response/asmr) nöropazarlama perspektifinden bir bakış: ASMR'nin nörofizyolojik tepkiler ve reklam hatırlanırlığı ile ilişkisi
A look at autonomous sensory meridian response (ASMR) from a neuromarketing perspective: The relationship of ASMR with neurophysiological responses and advertisement recall
- Tez No: 965819
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZGÜL DAĞLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Nöroloji, Psikoloji, Reklamcılık, Neurology, Psychology, Advertising
- Anahtar Kelimeler: ASMR, reklam, nöropazarlama, GSR, hatırlama, ASMR, advertisement, neuromarketing, GSR, recall
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Nöropazarlama Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Nöropazarlama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Otonom Duyusal Meridyen Tepki (Autonomous Sensory Meridian Response-ASMR), kafa derisinden başlayarak boynun arkası aracılığıyla omurgaya, daha sonra sırt, kollar ve bacaklara doğru giden, hoşa giden bir karıncalanma ile rahatlama hislerinin birleşimi olarak tanımlanabilir; bu hisler fısıldayarak konuşma, nesnelere hafifçe vurma, çıtır sesler ve kişisel ilgi içeren videolar veya sesler sonucunda oluşur (Barratt ve Davis, 2015). ASMR videoları, özellikle YouTube platformu üzerinden milyonlarca kişi tarafından izlenmektedir. Son yıllarda ise markalar ASMR'yi reklamlarında kullanmaya başlamışlardır. Reklamlarda ASMR kullanılmasının, reklamın amaçlarına hizmet edip etmediği ile ilgili çok fazla araştırmaya rastlanamamıştır. Reklamın temel amaçlarından bazıları tüketicinin ilgi ve beğenirlik düzeyini yüksek seviyede tutmak ve reklamda söz konusu olan ürünün/markanın tüketicinin aklında kalmasını sağlamaktır (Toker ve Sulak, 2020). ASMR kullanılan reklamların bu amaçlara hizmet edip etmediğini alışılagelmiş reklamlarla karşılaştırarak görmeyi hedefleyen bu araştırmada, hem nöropazarlamanın hem de geleneksel pazarlamanın yöntemlerinden yararlanılmıştır: Kişilerin ilgi ve beğenirliğini görmek için duygusal uyarılmayı ölçen GSR cihazı, reklamların hatırlanmasını ölçmek için ise hatırlama anketi kullanılmıştır. Çalışmaya Türkçe bilen, görme ve işitme engeli olmayan 19 kadın ve 11 erkekten oluşan, 18-35 yaş arasındaki 30 gönüllü katılmıştır. Katılımcılar deney ve kontrol olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. Her iki grupta da 15 kişi vardır. Katılımcıların hepsi ikişer reklam izlemişlerdir. Deney grubundakiler bu iki reklamı ASMR'li olan orijinal halleriyle seyretmiş iken, kontrol grubundakiler bu reklamları ASMR sesleri kapatılmış, sadece müzikli bir şekilde izlemiştir. Araştırmanın sonuçlarına göre; ASMR kullanılan reklamların duygusal uyarılma açısıdan geleneksel reklamlardan farklı bir etkisinin olmadığı, ASMR kullanılan reklamlarda erkeklerin kadınlara kıyasla duygusal olarak daha fazla uyarıldığı, ASMR kullanılan ve kullanılmayan reklamların arasında reklamdaki ürün ve markayı hatırlama açısından bir fark olmadığı bulgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
Autonomous Sensory Meridian Response (ASMR) can be defined as a sensory phenomenon that creates tingling sensations in the back of the head, through the spine to the arms and legs that feel nice; these sensations occur by watching/hearing videos/ sounds that include whispering, crunchy sounds, gentle tapping, or personal attention (Barratt and Davis, 2015). ASMR videos are viewed by millions of people especially on YouTube. In the late years, brands started to use ASMR in their commercials. However, there are not so many studies about whether using ASMR serves the aims of advertising or not. Some of the core purposes of advertising are keeping the interest of the audience high and making the consumer remember the product or the brand that is in the commercial (Toker and Sulak, 2020). In this study which aims to see if commercials with ASMR serve these purposes of advertising, both neuromarketing and conventional marketing techniques are used: In order to measure the emotional and physical reaction of the audience, the device that measures the emotional stimulation through sweat glands, GSR, is used, and for the remembering part, a recall survey is presented to the participants. The participants are comprised of 30 people, 19 female and 11 male who are between the ages of 18 and 35 and can read/write in Turkish. They are divided into two groups which have 15 people each: the experiment group and the control group. Every participant has watched two advertising videos; but, the experiment group watched these ads with ASMR, which is the original versions of the ads, and the control group has watched them with music, no ASMR sounds on. The results of the study indicate that there is no difference between the ASMR and conventional advertisements in terms of emotional stimulation; however, it is found that while watching the ASMR ads, men, compared to women, are stimulated more emotionally. The last finding of the study is that the ASMR advertisements and conventional advertisements do not differ when it comes to recalling the product or the brand which is in the commercial.