Özel öğrenme güçlüğü riski olan okul öncesi dönem öğrencileri için geliştirilen erken okuryazarlık becerileri destek eğitim paketinin (EROBDEP) etkililiği
Effectiveness of the early literacy skills support education package (ELSSEP) developed for preschool students at risk of specific learning disabilities
- Tez No: 966893
- Danışmanlar: DOÇ. DR. VEYSEL AKSOY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öğrenme güçlüğü, Okuma güçlüğü, Erken okuryazarlık, Sesbilgilsel farkındalık, Specific learning disability, Reading disability, Early literacy, Phonological awareness
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Zihin Engelliler Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu araştırmada okul öncesi dönemde özel öğrenme güçlüğü riski olan öğrencilerde erken okuryazarlık becerileri destek eğitim paketinin (EROBDEP) etkisi incelenmiştir. Araştırmada ön test son test kontrol gruplu yarı deneysel desen kullanılmıştır. Araştırmanın katılımcı belirleme sürecinde Öğrenme Güçlüğü Erken Belirtileri Tarama Ölçeği (ÖGEBTÖ), Anadolu Sak Zekâ Ölçeği (ASİS) ve ön test son test olarak Erken Okuryazarlık Testi (EROT) kullanılmıştır. Araştırmada deney grubu 11 kontrol 12 olmak üzere toplam 23 okul öncesi öğrenci yer almıştır. Araştırmanın bağımsız değişkeni araştırmacı tarafından oluşturulan Erken Okuryazarlık Becerileri Destek Eğitim Paketi (EROBDEP)'dir. EROBDEP erken okuryazarlık becerilerinin tüm boyutlarını kapsayan ve müdahale sürecinde farklı öğretim yöntemlerini barındıran çok bileşenli bir müdahale paketidir. Araştırmanın bulguları incelendiğinde, yapılan son testler sonucunda ölçek toplam ve alıcı dilde sözcük bilgisi, ifade edici dilde sözcük bilgisi, genel isimlendirme, işlev bilgisi, harf bilgisi, sesbilgisel farkındalık, dinlediğini anlama alt testlerinden elde edilen puan ortalamalarında deney grubu lehine anlamlı bir farklılık olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study examined the impact of the Early Literacy Skills Support Education Package (ELSSEP) on students at risk of specific learning disabilities during the school period. A pre-test post-test control group quasi-experimental design was used in the study. The Learning Disability Early Symptoms Screening Scale (LDESSS), Anadolu Sak Intelligence Scale (ASIS), and Test of Early Literacy (TEL) were used in the participant selection process. The study included 23 preschool students, 11 in the experimental and 12 in the control group. The study's independent variable was the Early Literacy Skills Support Education Package (ELSSEP) developed by the researcher. ELS-SEP is a multi-component intervention package that covers all dimensions of early literacy skills and incorporates different teaching methods in the intervention process. When the findings of the study are examined, it is observed that the mean scores obtained from the final tests in the scale total and receptive language vocabulary, expressive language vocabulary, general naming, functional knowledge, letter knowledge, phonological awareness, and listening comprehension subtests show a significant difference in favor of the experimental group.