Sürdürülebilir bölgeler için küçük modüler nükleer reaktörlere yenilenebilir enerji sistemlerinin entegrasyonu
Integration of renewable energy systems into modular nuclearb reactors for sustainable regions
  1. Tez No: 971415
  2. Yazar: GÜLCAN KOCA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADNAN SÖZEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Enerji, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: Elektrik enerji sistemleri, Hibrit enerji, Nükleer enerji, Yenilenebilir enerji, Electrical energy systems, Hybrid energy, Nuclear energy, Renewable energy
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Enerji Sistemleri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, net sıfır karbon hedefi doğrultusunda enerji sektöründe tercih edilen yenilenebilir enerji sistemleri ile, bu hedef sürecinde önemli rol oynaması beklenen ve son yıllarda teknolojik gelişimi hız kazanan Küçük Modüler Reaktörler (SMR) entegre edilerek hibrit bir sistem incelenmiştir. Önerilen hibrit sistemde SMR, güneş ve rüzgar enerjisi ile entegre edilmiştir. Hibrit sistemin simülasyonu yapılmış ve performans analizleri gerçekleştirilmiştir. Coğrafik koşullara bağlı olarak düşük kapasite kullanımı, kesintili üretim ve düşük verimlilik gibi yenilenebilir enerji sistemlerinin zayıf yönlerinin avantaja çevrilmesi ve yeni nesil SMR sistemlerinden daha verimli üretim elde edilmesi amaçlanmıştır. Dünya genelinde 80'den fazla farklı tasarımı ve çeşitli teknolojilere sahip olan IV Nesil (Gen-IV) nükleer teknolojisi olarak adlandırılan SMR'ler arasından, Çin tarafından işletmeye alınan“Yüksek Sıcaklık Gaz Soğutmalı Reaktör - Çakıl Yataklı Modül (HTR-PM)”teknolojisi, analizlerde referans sistem olarak seçilmiştir. Mevcut sistemde ısı değiştiricileri için gerekli olan ısı yüksek ve alçak basınç türbinlerinden alınan buhar ile sağlanırken, önerilen hibrit sistemde ihtiyaç duyulan buhar ısısı oluk (parabolik) kolektörler aracılığıyla sağlanmıştır. Ayrıca önerilen sistemde rüzgar türbinleri, sistemin iç enerji ihtiyacını karşılayacak şekilde tasarlanmış; rüzgar türbinlerinden elde edilen fazla üretim ise hidrojen üretiminde değerlendirilmiştir. Simülasyon ve performans analizlerinde, System Advisor Model (SAM) ve Mühendislik Eşitlik Çözücü (EES) uygulamalarından yararlanılmıştır. Önerilen sistemde türbinlerden toplam 220,25 MW güç elde edilmiştir. Mevcut SMR sistemine kıyasla; yüksek basınç türbininden 1,15 MW, alçak basınç türbininden 17,9 MW olmak üzere toplamda %8,8 oranında artışla 17,88 MW daha fazla üretim sağlanmıştır. Ayrıca rüzgar enerjisinden 17 MW üretim elde edilmiştir. Mevcut sistemin verimi %30,4 olarak hesaplanırken, önerilen hibrit sistemin verimi %36,4 olarak belirlenmiştir. Enerji ve ekserji kayıplarının en fazla olduğu bileşen yoğuşturucu olarak tespit edilmiştir. Ayrıca rüzgarın en fazla üretim yaptığı dönemde 50 m³ hidrojen elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, a hybrid system was investigated by integrating the renewable energy systems preferred in the energy sector in line with the net-zero carbon target and the Small Modular Reactors (SMR), which are expected to play an important role in this target process and whose technological development has accelerated in recent years. In the proposed hybrid system, SMR is integrated with solar and wind energy. The simulation of the hybrid system was carried out and performance analyses were conducted. It is aimed to turn the weaknesses of renewable energy systems such as low-capacity utilization, intermittent generation and low efficiency into advantages depending on the geographical conditions and to obtain more efficient generation from the new generation SMR systems. Among the SMRs called Generation-IV (Gen-IV) nuclear technology, which has more than 80 different designs and various technologies worldwide, the“High Temperature Gas Cooled Reactor - Pebble Bed Module (HTR-PM)”technology, which is put into operation by China, has been selected as the reference system in the analyses. n the existing system, the heat required for the heat exchangers is provided by steam from high- and low-pressure turbines, whereas in the proposed hybrid system, the required steam heat is supplied through parabolic trough collectors. In addition, wind turbines in the proposed system are designed to meet the internal energy (self-consumption) needs, the excess electricity generated achieved from the wind turbines is used for hydrogen production. System Advisor Model (SAM) and Engineering Equation Solver (EES) software are used in the simulation and performance analyses. In the proposed system, a total of 220.25 MW power was obtained from the turbines. Compared to the existing SMR system; 1.15 MW from the high-pressure turbine and 17.9 MW from the low-pressure turbine, a total of 17.88 MW more generation was achieved with an increase of 8.8%. In addition, 17 MW production was obtained from wind energy. While the efficiency of the existing system was calculated as 30.4%, the efficiency of the proposed hybrid system was determined as 36.4%. The component with the highest energy and exergy losses was determined as the condenser. In addition, 50 m³ of hydrogen was obtained during the period when the wind produced the most.