Diaminoguanidinin 1,3-dikarbonil ve triaminoguanidinin izotiyosyanatlarla reaksiyonu
Reaction of diaminoguanidine with 1,3-dicarbonyl and triaminoguanidine with isothiocyanates
- Tez No: 972505
- Danışmanlar: PROF. DR. EMİN SARIPINAR, DR. ÖĞR. ÜYESİ SEMİHA KÖPRÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: MCR Reaksiyonu, Guanilhidrazon, 3-dikarbonil, imidazol, izotiyosiyanat, karbotiyoamid, MCR Reaction, Guanylhydrazone, 3-dicarbonyl, imidazole, isothiocyanate, carbothioamide
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
Özet
İmidazoller gibi heterosiklik bileşikler biyolojik olarak aktif ajanların keşfi ve geliştirilmesinde önemli yapı iskeleleri olarak kabul edilmektedir. Bu heterosiklik gruplardan en az birini içeren birçok küçük molekül yapısındaki bileşik, ilaç tasarımında yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu tezde, çok bileşenli reaksiyonlar (MCR) kullanarak nitrojenli heterosiklik halkalar içeren grubu sentezledik. Birinci çalışmada,1,3-dikarbonil bileşikler (1,3-İndandion) fenilglioksal ve diaminoguanidin türevleri arasındaki kondenzasyon reaksiyonundan yeni 2-(3-((benziliden)amino)-2-(2-(benziliden) hidrazinil)-5-fenil-1H-imidazol-3-ium-4-il)-1,3-diokso-2,3-dihidro-1H-inden-2-id türevleri, zwitter iyonu yapısında imidazol halkalı (VA.1-7) bileşikleri sentezlenmiştir. İkinci çalışmada, triaminogunidin türevleri ve izotiyosiyanat türevleri reaksiyonu sonucunda yeni bileşikler, 2-benziliden-1-((2-benzilidehidrazinil)(benzilidenhidrazono) metil)-N-fenilhidrazin-1-karbotiyoamid türevleri (NG.1-9) sentezlenmiştir. Sentezlenen bileşiklerin yapısı 1H NMR, 13C NMR ve FT-IR ve HR-MS yöntemleri kullanılarak aydınlatılmıştır. Literatürde olmayan yeni sentezlenen bu bileşiklerin hem imidazol halkası hem de karbotiyoamit türevleri ve guanilhidrazon türevleri içermesi ve yüksek biyolojik reaktivite göstermelerinden dolayı sentezini gerçekleştirdiğimiz bu bileşiklerin canlılar için tedavi edici ve koruyucu kimyasal olarak kullanılabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Heterocyclic compounds such as imidazoles are considered important structural scaffolds in the discovery and development of biologically active agents. Many small-molecule drugs that contain at least one of these heterocyclic groups are widely used in drug design. In this thesis, we synthesized agroup of nitrogen-containing heterocyclic compounds using multicomponent reactions (MCR). In the first study, novel derivatives of 2-(3-((benzylidene)amino)-2-(2-(benzylidene)hydrazinyl)-5-phenyl-1H-imidazol-3-ium-4-yl)-1,3-dioxo-2,3-dihydro-1H-indene-2-ide with zwiterionic imidazole rings (VA.1-7) were synthesized through a condensation reaction involving 1,3-dicarbonyl compounds (1,3-indandione), phenylglyoxal, and substituted diaminoguanidines. In the second study, new compounds 2-benzylidene-1-((2-benzylidenehydrazinyl)(benzylidenehydrazono) methyl)-N-phenylhydrazine-1-carbothioamide derivatives (NG.1-9) were synthesized as a result of the reaction between triaminoguanidine derivatives and isothiocyanate derivatives. The structures of the synthesized compounds were elucidated using 1H NMR, 13C NMR, FT-IR, and HR-MS techniques. Since these newly synthesized compounds, which are not reported in the literature, contain imidazole rings, carbothioamide moieties, and guanylhydrazone derivatives each known for their strong biological activity it is believed that the compounds developed in this study may potentially serve as therapeutic and protective agents for living organisms.