Argümantasyon destekli STEM eğitiminin 7. sınıf öğrencilerinin elektrik devreleri ünitesinde eleştirel düşünmelerine ve akademik başarılarına etkisinin incelenmesi
An investigation of the effect of argumentation-based STEM education on 7th grade students' critical thinking and academic achievement in the electric circuits unit
- Tez No: 976896
- Danışmanlar: PROF. DR. NİLÜFER OKUR AKÇAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Argümantasyon, Eleştirel Düşünme, Elektrik Devreleri, STEM 2025, 125 Sayfa, Argumentation, STEM, Critical Thinking, Electric Circuits 2025, 125 pages
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
Özet
21. yüzyılda, ülkelerin küresel rekabet gücünü artırabilmeleri için bireylerin sahip olmaları gereken özellikler büyük önem taşır. Günümüzün hızla değişen dünyasında, sadece bilgiye erişmek değil, aynı zamanda bu bilgiyi etkili bir şekilde kullanabilme yeteneği de çok önemlidir. Dolayısıyla, bireylerin sadece ezberci bir öğrenme yaklaşımından uzaklaşarak, araştırma yapma, sorgulama, problem çözme, yaratıcılık, analitik düşünme ve inovasyon gibi becerileri geliştirmeleri gerekmektedir. Bu bağlamda, STEM eğitimi bu çağın gereksinimlerine uygun bir eğitim yaklaşımı olarak öne çıkmaktadır. Bu araştırmanın amacı, argümantasyon destekli STEM eğitiminin 7. sınıf öğrencilerinin Elektrik Devreleri ünitesinde eleştirel düşünmelerine ve akademik başarılarına etkisinin değerlendirilmesini ortaya koymaktır. Araştırmanın örneklemini 2022-2023 eğitim- öğretim yılında Ağrı merkeze bağlı bir devlet okulunda 7. sınıfta eğitim gören iki şubeden toplam 40 öğrenciden oluşmaktadır. Bu şubelerden biri STEM eğitimi yaklaşımın uygulandığı deney grubu (DG=20), diğeri ise Milli eğitimin programı dâhilinde ders işlenen kontrol grubu (KG=20) olarak belirlenmiştir. Çalışma nicel bir çalışmadır. Araştırmanın deseni ise yarı deneyseldir. Çalışma 16 ders saati ile tamamlanmıştır. Çalışmadaki veriler,“Akademik Başarı Testi”ve“Eleştirel Düşünme Eğilimi Ölçeği”kullanılarak toplanmıştır. Elde edilen verilerin analizi istatistik programı kullanılarak yapılmıştır. Analiz sonuçlarına göre, argümantasyon destekli STEM eğitiminin 7. sınıf öğrencilerinin akademik başarılarını ve eleştirel düşünmelerini olumlu etkilediği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the 21st century, the qualities that individuals must possess to enhance their countries' global competitiveness have gained significant importance. In today's rapidly changing world, it is not only essential to have access to information but also to possess the ability to utilize this information effectively. Therefore, individuals need to move away from rote-learning approaches and develop skills such as conducting research, inquiry, problem-solving, creativity, analytical thinking, and innovation. In this context, STEM education emerges as an instructional approach that aligns with the demands of the modern era. The purpose of this study is to evaluate the effect of argumentation-based STEM education on 7th-grade students' critical thinking skills and academic achievement in the Electric Circuits unit. The study sample consisted of a total of 40 students from two 7th-grade classes in a public school located in Ağrı city center during the 2022–2023 academic year. One of these classes was designated as the experimental group (EG = 20), in which the STEM education approach was implemented, while the other served as the control group (CG = 20), where the lessons were conducted according to the national curriculum. The research employed a quantitative method and was designed as a quasi-experimental study. The implementation process lasted for 16 instructional hours. Data were collected through the“Academic Achievement Test”and the“Critical Thinking Disposition Scale.”The collected data were analyzed by statistical program, and the results revealed that the argumentation-based STEM education had a positive impact on 7th-grade students' academic achievement and critical thinking skills.