Şam'daki Arap Dili Kurumu dergisi'nde yayımlanan Kur'an araştırmalarının incelenmesi ve değerlendirmesi
Qur'an research published in the journal of the Arabic Language Institute in Damascus
  1. Tez No: 976975
  2. Yazar: MUSTAFA HAJ HAMIDI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜCAHİT ELHUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kuran çalışmaları, Şam Arap Dili Akademisi, akademik dergi, dil akademileri, araştırma çalışmaları, Qur'anic studies, Arabic Language Academy in Damascus, academic journal, linguistic academies, research studies
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
Özet
Arap dünyasında Kuran çalışmaları, özellikle dilbilim ve belagat alanlarıyla kesişimlerinde somut bir gelişme göstermiş olup, Kuran metninin okunması ve analiz mekanizmalarının zenginleşmesine katkıda bulunmuştur. Bu çalışma, bu evrimsel sürecin belirli bir yönünü ele almaktadır; 1921 yılında kurulan ve Arap dünyasının en eski hakemli bilimsel dergilerinden biri olarak kabul edilen Şam Arap Dili Akademisi dergisinde Kuran çalışmalarının varlığını izlemiştir. Bu dergi, dil ve Kuran meselelerinin titizlik ve doğrulukla ele alındığı bir bilgi merkezi olmuş ve dil bilimleri ile tefsir arasındaki etkileşimi etkin bir şekilde artırmıştır. Çalışmanın amacı, dergide yayınlanan Kuran'a dair makaleleri kuruluşundan günümüze kadar analiz etmek ve araştırmacıların benimsediği metodolojileri, dilsel ve belagati yaklaşımları tanımlayıcı ve analitik bir yöntemle incelemek, niceliksel ve niteliksel içeriklerin istatistiksel analizini sunmaktır. Ayrıca çalışma, bu bağlamda özgün araştırma gelenekleri oluşturulmasına katkıda bulunan Abdul Kadir El-Mağrib, Muhammed Hacce El-Bitar, Taha El-Ravi gibi bir grup bilginin eserlerini de gözden geçirmiştir. Makaleler, konu ve metodolojik ufuklarına göre sınıflandırılmış, dergide Kuran çalışmalarının varlığını belgelerken, özellikle modern metodolojilerle kademeli etkileşim içinde köklü geleneklere bağlılık özellikleri ve gelişimleri ortaya konmuştur. Dergi, yalnızca araştırma yayınlama aracı olmaktan öte, mirasın korunmasıyla eleştiri araçları ve yeniliğe açıklığın birleştiği ileri bir bilimsel dil kimliği şekillendiren kurumsal bir yapı olarak hizmet etmiştir.
Özet (Çeviri)
Qur'anic studies in the Arab world have witnessed tangible development, especially through their intersection with linguistic and rhetorical fields, contributing to enriching the mechanisms of reading and analyzing the Qur'anic text. This study addresses a specific aspect of this evolutionary path by monitoring the presence of Qur'anic studies within the journal of the Arabic Language Academy in Damascus, considered one of the oldest refereed scientific journals in the Arab world since its establishment in 1921. The journal has served as a knowledge hub characterized by rigor and precision in dealing with language and Qur'an issues, effectively enhancing the interaction between linguistic sciences and exegesis. The study aims to analyze the Qur'anic articles published in the journal since its inception until recent years, employing a descriptive and analytical approach to examine the methodologies adopted and the linguistic and rhetorical approaches used by researchers, supported by statistical analysis of quantitative and qualitative content. The study also reviews the works of a group of scholars who contributed to establishing authentic research traditions in this context, such as Abdul Qader Al-Maghrib, Muhammad Hajjeh Al-Bitar, Taha Al-Rawi, and others. The articles were classified according to their topics and methodological horizons, enabling the construction of an accurate database documenting the presence of Qur'anic studies in the journal, highlighting their characteristics and development over time, particularly in gradual interaction with modern methodologies, without neglecting traditional roots in exegesis and grammar. The journal was not merely a means for publishing research but represented an institutional framework that helped shape an advanced scientific linguistic identity, combining the preservation of heritage with openness to criticism tools and modernity in Qur'anic studies.