Burhan Sönmez'in romanları üzerine bir inceleme
An analysis on Burhan Sönmez's novels
- Tez No: 976978
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA AYDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Burhan Sönmez, roman, varoluşçuluk, modernizm, postmodernizim, Burhan Sönmez, novel, existentialism, modernism, postmodernism
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, Kuzey isimli ilk romanıyla 2009 yılında edebiyat dünyasında kendisine yer edinen Burhan Sönmez'in hayatı, sanat anlayışı ve eserleriyle ilgili bilgi verilmiş; ayrıca romanları yapı ve tema açısından incelenmiştir.“Burhan Sönmez'in Romanları Üzerine Bir İnceleme”adlı tez çalışmanın birinci bölümü giriş kısmında Türk edebiyatında roman türünün ilerleyişi ile ilgili genel bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde yazarın hayatı, sanata bakışı ve eserleri üzerinde durulmuştur. Üçüncü bölümde yazarın romanları; isim-içerik ilişkisi, olay örgüsü, şahıs kadrosu, zaman, mekân ve tema başlıklarında incelenmiştir. Tezin dördüncü bölümü sonuç kısmında ise çalışmanın genel bir değerlendirilmesi yapılarak yazarın sanat anlayışı ve romancılığı ile ilgili ulaşılan bulgular ve sonuçlar değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study focuses on the life, understanding of literary art and works of Burhan Sönmez, who gained a place in the literary world with his first novel in 2009; Additionally, his novels were examined in terms of structure and theme. In the introduction of the first part of the thesis titled“A Study on Burhan Sönmez's Novels”, general information about the course of the novel genre in Turkish literature is given. In the second part, the author's life, his view of art and his works are focused on. In the third part, the author's novels; It was examined on the basis of name-content relationship, plot, cast of characters, time, place and them In the conclusion part of the fourth chapter of the thesis, a general evaluation of the study was made and the findings and conclusions regarding the author's understanding of art and novel writing were evaluated.