Gastronomi alanındaki temel mutfak uygulama derslerinde yapılandırmacı eğitim yaklaşımı
Constructivist education approach in basic culinary practice courses in the field of gastronomy
- Tez No: 981623
- Danışmanlar: PROF. DR. FÜGEN ÖZKAYA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Education and Training, Gastronomy and Culinary Arts
- Anahtar Kelimeler: Gastronomi, Gastronomi eğitimi, Yapısalcılık, Gastronomy, Gastronomy education, Structuralism
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bilim Dalı
Özet
Gastronomi, içinde bulunduğu kültüre ait en önemli öğelerin başında gelmekte, toplumları etkilemekte ve toplumlarda meydana gelen değişimlerden etkilenmektedir. Küreselleşme, teknolojik gelişmeler, yeni akımlar gibi pek çok unsur toplumların alışkanlık ve davranışlarında değişikliğe yol açmaktadır. Bu açıdan bakıldığında gastronomi ve gastronomi eğitiminin de toplumun değişen şartlarına uyum sağlaması gerekmektedir. Birçok uygulamalı eğitim alanında eskiden beri kabul görmüş geleneksel öğretmen merkezli eğitim yaklaşımının artık değişen talepleri karşılayamadığı bu nedenle yerini öğrenci merkezli eğitim yaklaşımına bıraktığı görülmektedir. Buradan hareketle gerçekleştirilen bu çalışmada, Türkiye'deki gastronomi ve mutfak sanatları ve aşçılık programları içerisinde yer alan temel mutfak uygulama derslerindeki mevcut durumun, yapılandırmacı eğitim yaklaşımı çerçevesinde ortaya konulması amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda Türkiye'de temel mutfak uygulama dersi vermiş olan 20 akademisyen ve bu dersi almış olan 20 öğrenci ile görüşmeler yapılmış ve elde edilen veriler Maxqda nitel veri analiz programı kullanılarak içerik analizine tabi tutulmuştur. Araştırma sonuçları, eğitim yaklaşımları açısından Türkiye'de temel mutfak uygulama derslerinde kullanılmakta olan genel kabul görmüş bir paradigma bulunmadığını ancak öğrenci merkezli eğitim yaklaşımın benimsenmesi durumunda, ilgili derste öğrencilerin hazır bulunuşluk seviyeleri, motivasyonları ve başarı düzeylerinin artabileceğini ve öğrencilerin ders kazanımlarında kalite ve verimliliğin yükselebileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Gastronomy is one of the most important elements of the culture it is in, it affects societies and is affected by the changes that occur in societies. Many factors such as globalization, technological developments, and new trends lead to changes in the habits and behaviors of societies. From this perspective, gastronomy and gastronomy education must also adapt to the changing conditions of society. It is seen that the traditional teacher-centered education approach, which was previously accepted in many applied education fields, can no longer meet the changing demands and therefore has been replaced by a student-centered education approach. Based on this, this study aims to reveal the current situation in Basic Kitchen application courses within the Gastronomy and Culinary Arts and Cooking Programs in Turkey within the framework of the constructivist education approach. For this purpose, interviews were conducted with 20 academics who taught Basic Kitchen application courses in Turkey and 20 students who took this course, and the data obtained were subjected to content analysis using the Maxqda qualitative data analysis program. The research results show that there is no generally accepted paradigm used in Basic Kitchen application courses in Turkey in terms of educational approaches, but if a student-centered educational approach is adopted, the students' readiness levels, motivation and success levels in the relevant course can increase and the quality and efficiency of students' course achievements can increase.