Learning English as a foreign language in late adulthood: Challenges, needs and a suggested syllabus
İleri yetişkinlikte yabancı dil olarak İngilizce öğrenme: Zorluklar, ihtiyaçlar ve bir ders programı önerisi
- Tez No: 989234
- Danışmanlar: PROF. DR. ASUMAN AŞIK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Aktif yaşlanma, Dil eğitimi, Program geliştirme, Psikolojik iyi oluş, Yabancı dil eğitimi, Yabancı dil öğretimi, Yaşam boyu öğrenme, Yaşlılar, Üçüncü kuşak, İhtiyaç analizi, Active ageing, Language education, Program development, Psychological well being, Foreign language education, Foreign language teaching, Lifelong learning, Elderly, Third genaration, Needs analysis
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu doktora çalışmasının amacı 60 yaş ve üzerindeki ileri yetişkin bireylerin İngilizceyi öğrenmek istemelerindeki amaçlarını, İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenme süreçlerindeki ihtiyaçlarını ve bu bireylerin yaş özelliklerini ortaya koymaya yönelik bir ihtiyaç analizi yapmak ve analiz sonuçlarına göre bu yaş grubuna uygun başlangıç düzeyinde bir İngilizce öğretim programı önermektir. Bu amaçlarla yürütülen ve çok aşamalı karma yöntemli bir araştırma deseni benimseyen bu çalışma temel olarak iki ana aşamada yürütülmüştür: (1) İhtiyaç Analizi ve (2) Pilot Müfredat Uygulaması. İhtiyaç analizi aşamasında, Polonya ve Türkiye'de bulunan 60 yaş ve üzeri İngilizce öğrenen 148 öğrenci ve bu yaş grubuna İngilizce öğretme tecrübesine sahip 14 İngilizce öğretmenine uygulanan anketler, anketlere cevap veren katılımcıların bir kısmı ile yapılan yarı yapılandırılmış görüşmeler ve Wroclaw Üniversitesi'nde bulunan Üçüncü Yaş Üniversitesinde gerçekleştirilen sınıf gözlemleri aracılığıyla nitel ve nicel veriler toplanmıştır. Elde edilen veriler, öğrencilerin dilsel ihtiyaçlarını, öğrenme tercihlerini ve stratejilerini, yabancı dil öğrenme sürecinde yaşadıkları zorluklar ve önemsedikleri dil becerileri, vb. faktörleri belirlemek için tematik ve istatistiksel olarak analiz edilmiştir. Bu bulgulara dayanarak, ileri yetişkin öğrencilerin bilişsel, duygusal ve sosyal profilleri ile öğrenme tercihleri dikkat alınarak iletişimsel, görev temelli ve çok modlu öğretimi vurgulayan dört ana tema ve on iki üniteli başlangıç düzeyinde bir İngilizce ders programı tasarlanmıştır. Çalışmanın ikinci aşaması olan pilot uygulama aşamasında hazırlanan bu programın giriş ünitesi ve ilk temaya ait ilk üç ünitesi Batman 60+ Tazelenme Üniversitesinde öğrenim gören 60 yaş ve üstü 20 öğrenciye 14 haftalık bir süre boyunca uygulanmıştır. Programın bu yaş grubuna uygunluğunu değerlendirmek amacıyla öğrencilere program öncesinde bir ön test uygulanıp öğrencilerin programdan beklentileri sorgulanmış ve dil becerileri ölçülmüş, program sonrasında ise programın uygunluğunu değerlendirmek amacıyla bireysel görüşmeler yapılmıştır. Bu veri toplama araçlarına ek olarak, programın uygulanan her ünitesi sonrasında öğrencilerden programın içeriğinin, yöntemlerinin ve derslerde kullanılan etkinlik ve materyallerin İngilizce öğrenme tercihleri ve ihtiyaçlarına uygunluğunu değerlendirmeleri amacıyla öz-yansıtma formu doldurmaları istenmiştir. Çalışmanın güvenirliği ve geçerliğine katkı sunması amacıyla her 2 saatlik ders günü sonrasında öğretmen tarafından bir yansıtma günlüğü tutulmuştur. Çalışmanın tüm aşamalarında kullanılan veri toplama araçlarından elde edilen nicel veriler betimsel olarak analiz edilirken, nitel veriler ise içerik analizi yöntemi ile analiz edilmiştir. İhtiyaç analizi aşamasının sonuçları 60 yaş ve üstündeki öğrencilerin bireysel farklılıkların fazla olduğu heterojen bir öğrenci grubu olduğunu, daha genç öğrencilere kıyasla dezavantajlı ve avantajlı yönlerinin olduğu, İngilizceyi öğrenmeyi daha çok yurt dışına seyahat etme, yabancı aile üyeleriyle iletişim kurma, yeni insanlarla tanışma, zihinsel ve ruhsal açıdan sağlıklı olma gibi sebeplerle istediklerini ve dolasıyla onlara uygulanacak programın bu farklılıkların, beklentilerin ve yaş özelliklerinin dikkate alınarak oluşturulması gerekliliğini ortaya koymaktadır. Bu sonuçlar doğrultusunda geliştirilen başlangıç düzeyindeki İngilizce öğretim programının 14 haftalık pilot uygulaması sonuçlarına göre ise, bu tarz bir öğretim programının öğrencilerin İngilizce dil becerilerinde olduğu kadar, özgüvenlerinde ve derse katılımlarında gözle görülür bir gelişmeyi teşvik edebileceği ve daha yüksek seviyelerde İngilizce öğrenme motivasyonunu artırabileceği anlaşılmıştır. Katılımcıların özellikle görsel destekleri, günlük hayatta kullanabilecekleri kelimeler ve cümle kalıplarını diyaloglar içerisinde kullanmayı ve onları her dersin başında tekrar etmeyi, hafızaya dayalı Wordwall online etkinlikler ile oyunları, arkadaş ve öğretmen işbirliği gerektiren etkileşim fırsatlarını önemsedikleri görülmüştür. Ayrıca, programın yavaş tempolu, sürekli tekrarlayan ve destekleyici yapısının öğrencilerin yavaşlayan bilişsel işleme hızı ve motivasyonel kalıplarıyla uyumlu olduğu sonucuna varılmıştır. Bu çalışma, dil gelişimini, öz yeterliliği ve ileri yaş öğrenimine aktif katılımı teşvik etmek için yaşa duyarlı, ihtiyaç temelli ve sosyal açıdan kapsayıcı öğretim programlarının önem taşıdığı sonucuna varmaktadır. Bulgular, ileri yetişkinler için İngilizce dil eğitiminin erişilebilirliğini ve kalitesini artırmak isteyen dil eğitimcileri, müfredat geliştiricileri ve politika yapıcılar için pedagojik öneriler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to conduct a needs analysis to reveal the English learning aims of older adult English as a Foreign Language (EFL) students aged 60 and over, their needs in the process of learning English and age characteristics of this group, and to propose a beginner-level English course syllabus suitable for this age group based on the needs analysis results. Conducted for these purposes and adopting a multi-stage mixed methods research design, the present study was carried out in two main phases: (1) Needs Analysis and (2) Pilot Syllabus Implementation. Qualitative and quantitative data were collected through questionnaires administered to 148 older adult EFL learners and 14 EFL teachers in Poland and Türkiye, semi-structured interviews with some of the questionnaire respondents, and classroom observations carried out at the University of the Third Age at the University of Wroclaw during the needs analysis phase. The data obtained were thematically and statistically analyzed to determine students' linguistic needs, learning preferences and strategies, the difficulties they experienced in the English language learning process, and the language skills they valued and faced difficulties with. Based on these findings, a beginner-level English course syllabus was designed, consisting of four main themes and twelve units, emphasizing communicative, task-based, and multimodal instruction in an eclectic design, taking into account the cognitive, emotional, and social profiles and learning preferences of these learners. In the pilot implementation phase, the lead-in unit and the first three units of the syllabus were applied to 20 students aged 60 and over studying at Batman 60+ Refreshment University for 14 weeks. To assess the program's suitability for this age group, a pre-test was administered to the students before implementation and individual interviews were conducted after the program. In addition to these data collection tools, students were asked to complete a self-reflection form after each unit was implemented in order to evaluate the suitability of the content, methods, and activities and materials used in the lessons. To enable the reliability and validity of the study, the teacher also kept a reflection journal after each 2-hour lesson day. While the quantitative data obtained from the data collection tools used in all stages of the study were analyzed descriptively, the qualitative data were analyzed using the content analysis method. The results of the needs analysis phase revealed that students aged 60 and over are a heterogeneous group with significant individual differences, possessing both disadvantages and advantages compared to younger students. They desire to learn English primarily for reasons such as traveling abroad, communicating with foreign family members, meeting new people, and maintaining physical and mental health. Therefore, the program to be implemented for them should be designed considering these needs, differences and age characteristics. Based on these results, the 14-week pilot implementation of the beginner-level English teaching program developed accordingly showed that such type of teaching program can promote a noticeable improvement not only in students' English language skills but also in their self-confidence and class participation, and can increase their motivation to continue learning higher levels of English. It was observed that participants particularly valued visual aids, using fixed words and sentence patterns they could use in daily life within dialogues and repeating them at the beginning of each lesson, Wordwall online activities and memory-based puzzles and games, and interactive opportunities requiring collaboration with friends and teachers. Additionally, it was concluded that the program's slow-paced, repetitive, and supportive structure aligns with students' slowing cognitive processing speed and motivational patterns. This study concludes that age-sensitive, needs-based, and socially inclusive teaching programs are important for promoting older adults' language development, self-efficacy, and active participation. The findings offer pedagogical insights for language educators, curriculum developers, and policymakers seeking to improve the accessibility and quality of English language education for older adults.