Hemşehri derneği üyelerinin kent kimliğinin oluşumuna etkisine ilişkin algıları: Sakarya örneği
Perceptions of hometown association members regarding their impact on the formation of urban identity: The case of Sakarya
  1. Tez No: 991899
  2. Yazar: HÜLYA KAHRAMAN USTA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET KAYAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşehrilik dernekleri, Kentsel fiziksel çevre, Kentsel çevre, Konut çevreleri, Sürdürülebilir kentleşme, Türk kamu yönetimi, Çarpık kentleşme, Countryman association, Urban physical environment, Urban environment, Neighbourhoods, Sustainable urbanization, Turkish public administration, Distorted urbanization
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada hemşehri derneklerinin kent kimliğinin oluşumuna etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışma alanı olarak tarih boyunca farklı coğrafyalardan göç alan ve halen de göç almaya devam eden Sakarya seçilmiştir. Sakarya, aldığı göçler nedeniyle etnik, kültürel ve bölgesel farklılıkları içeren bir yapıya sahiptir. Bu çok kültürlü yapısı hemşehri derneklerinin çeşitliliğine de yansımaktadır. Bu araştırmanın evrenini hemşehri derneklerine üye olan 6353 kişi oluşturmaktadır. Araştırmanın amacına uygun olarak hemşehri derneği üyelerine araştımacı tarafından geliştirilen 406 adet ölçek uygulanmıştır. Ölçeklere verilen cevaplar SPSS27 programı ile analiz edilmiştir. Analiz sonuçlarına göre hemşehri derneklerinin kent kimliğinin oluşumuna etkisine ilişkin katılımcı görüşlerinin demografik değişkenlere göre farklılık gösterdiği bulgulanmış ve hemşehri derneklerinin kent kimliğinin oluşumunda etkili olduğu sonucuna varılmıştır. Bu sonuçlara dayanılarak kent kimliği bilincini geliştirici çalışmalar yapılması, kente ait estetik unsurların korunması ile özgün bir kimliğin oluşmasının sağlanması ve kent kimliği bileşenlerinin tanıtılması konusunda hemşehri derneklerinden destek alınması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate the impact of hometown associations on the formation of urban identity. Sakarya, a city that has received and continues to receive migrants from different geographical regions throughout history, was chosen as the study area. Sakarya has a diverse structure encompassing ethnic, cultural, and regional differences due to the migrations it has received. This multicultural structure is also reflected in the diversity of hometown associations. The population of this research consists of 6353 individuals who are members of hometown associations. In accordance with the research objective, 406 scales developed by the researcher were administered to members of hometown associations. The responses to the scales were analyzed using SPSS27 software. According to the analysis results, it was found that the participants' opinions regarding the influence of hometown associations on the formation of urban identity differed according to demographic variables, and it was concluded that hometown associations are influential in the formation of urban identity. Based on these results, it is recommended that support be sought from hometown associations in conducting studies to develop urban identity awareness, ensuring the preservation of aesthetic elements belonging to the city and the formation of a unique identity, and promoting the components of urban identity.