Alzheimer hastalığı olan bireylerde bilişsel iletişim bozukluğunun bakımverenlerin yaşam kalitesine ve bakım yüküne olan etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of cognitive communication disorders in individualswith alzheimer's disease on the quality of life and care burden of caregivers
  1. Tez No: 995297
  2. Yazar: ÖZGÜR BOZDAĞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜMÜNE MERVE PARLAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Nöroloji, Dil ve Konuşma Terapisi, Neurology, Language and Speech Therapy
  6. Anahtar Kelimeler: Aile merkezli bakım, Alzheimer hastalığı, Bilişsel iletişim yetkinliği, Demans, Yaşam kalitesi, Family centered care, Alzheimer disease, Cognitive communication competence, Dementia, Quality of life
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Dil ve Konuşma Terapisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Dil ve Konuşma Bozuklukları Terapisi Bilim Dalı
Özet
Alzheimer Hastalığı (AH), bilişsel becerilere ek olarak iletişim becerilerininilerleyici bir şekilde bozulduğu nörodejeneratif bir hastalıktır. Bu durum bakımverenleri de birçok açıdan etkileyebilmektedir. Bu çalışmanın amacı; AH'nin hafif,orta ve ileri evrelerinde görülen bilişsel iletişim bozukluklarını değerlendirmek vebilişsel iletişim bozukluklarının bakım veren yükü ve yaşam kalitesi üzerindekietkisini ortaya koymaktır.Çalışma; 29 hafif, 29 orta ve 29 ileri evrede AH tanısı almış 87 bireyler ile bubireylere bakım veren 87 bakım veren olmak üzere 174 kişi ile gerçekleştirilmiştir. AHolan bireylerin bilişsel iletişim becerileri; Türkçe Addenbrooke KognitifDeğerlendirmesi-III, Standardize Mini Mental Test, Holden İletişim Ölçeği (HCS-TR)ve Hızlı Afazi Bataryası ile değerlendirilmiştir. Bakım verenlerin bakım yükü ZaritBakım Yükü Ölçeği, yaşam kalitesi ise Kısa Form-36 Yaşam Kalitesi Ölçeği ileölçülmüştür. Verilerin analizinde korelasyon, grup karşılaştırmaları ve çoklu doğrusalregresyon analizleri kullanılmıştır.Bulgular, AH'nin evresi ilerledikçe istatistiksel olarak anlamlı şekilde bilişseliletişim becerilerinin azaldığını; bakım verenlerin bakım yükünün arttığını ve yaşamkalitelerinin azaldığını göstermiştir (p<0.05). AH'nin evresi ilerledikçe bakımverenlerin özellikle fiziksel, ruhsal ve sosyal alanlarda yaşam kalitelerinde azalmabelirlenmiştir. Bilişsel iletişim bozuklukları ile bakım veren bakım yükü arasındapozitif, yaşam kalitesi arasında ise negatif yönlü istatistiksel olarak anlamlı ve ortadüzeyde ilişkiler saptanmıştır (p<0.05). Ayrıca bakım verenlerin bakım yükü ve yaşamkalitesi ile hem AH olan bireyin hem de bakım verenin yaş, cinsiyet, eğitim, çalışmadurumu, sosyoekonomik düzey gibi sosyodemografik özellikleri arasında istatistikselolarak anlamlı ilişkiler bulunmuştur (p<0.05). Regresyon analizlerinde ise HCS-TR'nin ve tam zamanlı çalışmanın bakım yüküne etkisi olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Alzheimer's disease (AD) is a neurodegenerative disorder characterized byprogressive deterioration of cognitive abilities as well as communication skills. Thiscondition can also affect caregivers in many ways. The aim of this study is to evaluatecognitive communication disorders seen in mild, moderate, and advanced stages ofAD and to reveal the effect of cognitive communication disorders on caregiver burdenand quality of life.The study was conducted with 174 individuals, including 87 individualsdiagnosed with mild, moderate, and severe stages of AD and 87 caregivers of theseindividuals. The Addenbrooke's Cognitive Examination-III Turkish, Mini MentalState Examination, Holden Communication Scale (HCS-TR), and Quick AphasiaBattery were used to evaluate the cognitive communication abilities of AD individuals.The Zarit Burden Interview was used to gauge the caregivers' burden, while the ShortForm-36 Health Survey was used to gauge their quality of life. The data was analyzedusing multiple linear regression, correlation, and group comparisons.The results showed that as the stage of AD progressed, cognitivecommunication skills decreased in a statistically significant manner; caregivers' careburden increased, and their quality of life decreased (p<0.05). As the stage of ADprogressed, caregivers experienced a decrease in their quality of life, particularly inthe physical, mental, and social domains. Significant and moderate correlations havebeen found between cognitive communication disorders and the burden and quality oflife of caregivers. (p<0.05). Furthermore, relationships were found between caregivers'care burden and quality of life and the sociodemographic characteristics of both theperson with AD and the caregiver, such as age, gender, education, employment status,and socioeconomic status (p<0.05). Regression analyses revealed that HCS-TR andfull-time employment had an effect on care burden.