Sistemsel düşünme yaklaşımının 8. sınıf öğrencilerinin sistemsel düşünme becerileri ve akademik başarılarına etkisi
The effect of the systems thinking approach on the systems thinking skills and academic achievement of 8th grade students
  1. Tez No: 996890
  2. Yazar: MELİH ERKAN DOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN SERT, DR. ÖĞR. ÜYESİ FATİH ŞEKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Akademik başarı, Fen bilgisi eğitimi, Sistemsel düşünme, Academic achievement, Science education, Systems thinking
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma 8. sınıf fen bilimleri dersinde sistemsel düşünme becerileri yaklaşımın öğrencilerin sistemsel düşünme becerilerine ve akademik başarılarına etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Çalışma grubunu 2024-2025 eğitim-öğretim yılında Antalya ili Manavgat ilçesinde bir devlet okulunda öğrenim gören 53 sekizinci sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Rastgele belirlenen deney grubunda 26, kontrol grubunda 27 öğrenci yer almaktadır. Araştırmada, yarı deneysel bir araştırma deseni olan ön test–son test kontrol gruplu desen ile yürütülmüştür. Elde edilen verilen nitel bulgularla desteklenmiştir. Veriler,“Çevre Bağlamında Sistemsel Düşünme Becerileri Ölçeği”, araştırmacı tarafından geliştirilen akademik başarı testi ve yarı yapılandırılmış görüşme forumu aracılığıyla toplanmıştır. Verilerin analizinde t testi ve betimsel analiz kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, sistemsel düşünme becerileri ölçeği ve akademik başarı ön test ve son test puan ortalamaları arasında kontrol grubunda istatiksel olarak anlamlı bir fark bulunmazken, deney grubunda son test lehine, gruplar arası karşılaştırmada ise son test puanları arasında deney grubu lehine istatiksel olarak anlamlı bir farkın olduğu belirlenmiştir. Ayrıca öğrencilerin karmaşık düşünme becerilerinde anlamlı bir gelişim gösterdikleri, zihinsel kalıplarını daha kolay fark ettikleri, olaylar arasındaki neden-sonuç ilişkileri daha net kurabildikleri ve süreç içerisinde daha sistemli ve problem odaklı bir yaklaşım geliştirdikleri görülmüştür. Bu nitel bulgular öğrencilerin sistemsel düşünme becerilerine ve akademik başarılarına katkı sağladığına dair nicel bulguları desteklemektedir. Araştırmada, sistemsel düşünme becerilerin geliştirilmesi ve öğretmenlerin bu yönde etkinliklerle öğrencileri desteklemesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to examine the effect of the systems thinking skills approach in the 8th grade Science course on students' systems thinking skills and academic achievement. The study group consisted of 53 eighth-grade students studying at a public school in the Manavgat district of Antalya province during the 2024–2025 academic year. The randomly assigned experimental group included 26 students, while the control group included 27 students. The study was carried out using a quasi-experimental research design, specifically a pretest–posttest control group design. The data obtained was supported by qualitative findings. Data were collected through the“Systems Thinking Skills Scale in an Environmental Context,”an academic achievement test developed by the researcher, and a semi-structured interview form. In the analysis of the data, t-test and descriptive analysis were used. As a result of the study, while no statistically significant difference was found between the pretest and posttest mean scores of the systems thinking skills scale and academic achievement in the control group, a statistically significant difference was found in favor of the posttest in the experimental group, and in the comparison between groups, a statistically significant difference was found in favor of the experimental group in posttest scores. In addition, it was observed that students showed a significant improvement in their complex thinking skills, were able to recognize their mental models more easily, established cause–effect relationships between events more clearly, and developed a more systematic and problem-oriented approach throughout the process. These qualitative findings support the quantitative findings indicating that the approach contributed to students' systems thinking skills and academic achievement. In the study, it is recommended that systems thinking skills be developed and that teachers support students in this direction through appropriate activities.