Farklı spektrometrik teknikler kullanarak safra kesesi taşlarının mikroyapısal ve kimyasal karakterizasyonunun yapılması
Microstructural and chemical characterization of gallbladder stones using different spectrometric techniques
- Tez No: 998129
- Danışmanlar: PROF. DR. SEVİL DURDAĞI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Biyofizik, Physics and Physics Engineering, Biophysics
- Anahtar Kelimeler: FTIR, Safra kesesi, Safra kesesi taşları, Taramalı elektron mikroskobu, X ışını kırınımı, X ışını spektroskopisi, FTIR, Gallbladder, Scanning electron microscope, X ray diffraction, X ray spectroscopy
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
Özet
Safra kesesi taşları (insan safra kesesinin içinde gelişen çakıl benzeri maddeler) yetişkinlerde en ağrılı safra yolu hastalıklarından biridir ve yüksek insidansa sahiptir. Safra kesesi taşları, safra kesesinde depolanan safra taş benzeri madde parçalarına sertleştiğinde oluşur. Safra, çoğu omurgalının karaciğer hepatositleri tarafından salgılanan ve daha sonra safra kesesinde depolanan ve yağların sindiriminde kullanılan acı sarı veya yeşil bir sıvıdır. Kasılma sırasında safra kesesi safrayı ortak safra kanalına iter ve bu da onu ince bağırsağa taşır ve burada yağ sindirimin rolünü yerine getirir. Safranın bileşimi su, kolesterol, yağlar, safra tuzları, proteinler ve bilirubini içerir. Safra genellikle kolesterolü çözebilir ancak çok fazla kolesterol varsa sonunda taşlara dönüşen kristallere dönüşür. Bazı durumlarda bilirubin seviyesi çok yüksekse bu da taş oluşumuna neden olabilir. Farklı safra kesesi taşlarının kendine özgü nedenleri ve oluşum mekanizmaları vardır. Safra kesesi taşlarının bileşimi, yaş, diyet, coğrafi bölge, obezite, kilo kaybı ve etnik köken gibi faktörlerden etkilenir. İdeal bir safra kesesi taşı sınıflandırma sistemi tanımlamak zordur; ancak, bunlar ana kimyasal bileşimlerine göre genel olarak gruplandırılabilir. Bu temelde üç ana türe ayrılabilirler: (i) kolesterol taşları, (ii) pigment taşları ve (iii) karışık taşlar. Bu çalışmanın amacı, safra taşını detaylı incelemek, neden olan faktörlerin belirlenmesi ve oluşum sürecini anlayabilmektir. Çalışmaya kolesistektomi ameliyatı için başvuran 50 hasta seçilecektir. Bu hastaların hepsinden ameliyat öncesinde karaciğer fonksiyon testleri ve tam kan sayımı istenecektir ki bu testler ameliyat öncesi rutin testler olup ek bir maliyet getirmeyecektir. Ayrıca yine tüm hastaların ameliyat öncesi rutin olarak taş yerini tespit etmede kullanılan radyolojik görüntüleri de istenecektir. Ameliyatlardan çıkarılan taşlar, Fourier Dönüşümlü Infra-Red Spektrometre (FT-IR), Taramalı Elektron Mikroskobu (SEM) ve X-Işını difraktometresi (XRD) kullanılarak mikroyapısal ve bileşimsel özelliklerine göre analiz edilecektir. Taşlardaki elemental konsantrasyon hızlı bir biçimde elemental haritalama ve yüzey taramasını yapabileceğimiz SEM'e bağlı XRF spektrometresi ile yapılacaktır. Ayrıca SEM ile de yüzeydeki görüntülenmeye çalışılacak ve kristal oluşum süreci detaylandırılmaya çalışılacaktır. Kohort araştırması (prospektif veya retrospektif) (İnsidans araştırmaları) ve Deneysel Araştırma tipinde bir çalışma olup araştırma Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü, Tıbbi Patoloji Anabilim Dalı, Fen Edebiyat Fakültesi ve Temel Bilimler Uygulama ve Araştırma Merkezinde yapılacaktır. Safra taşları üzerinde yapılacak bu araştırma ile, taş oluşumuna neden olan faktörler belirlenirken taş oluşumunu önleyici tedbirler de önerilebilecektir. Bu nedenle bu çalışma Erzincan ve çevresindeki il veya ilçe popülasyonunda safra taşlarının mineralojisini, kimyasını ve mikro yapılarını araştırmak amacıyla gerçekleştirilecektir.
Özet (Çeviri)
Gallstones (gravel-like substances that develop inside the human gallbladder) are one of the most painful biliary tract diseases in adults and have a high incidence. Gallstones form when bile stored in the gallbladder hardens into pieces of stone-like material. Bile is a bitter yellow or green liquid secreted by the liver hepatocytes of most vertebrates, which is then stored in the gallbladder and used in the digestion of fats. During contraction, the gallbladder pushes bile into the common bile duct, which carries it to the small intestine, where it performs the role of fat digestion. The composition of bile includes water, cholesterol, fats, bile salts, proteins, and bilirubin. Bile can usually dissolve cholesterol, but if there is too much cholesterol, it turns into crystals that eventually turn into stones. In some cases, if the bilirubin level is too high, this can also lead to stone formation. Different gallstones have their own causes and formation mechanisms. The composition of gallstones is affected by factors such as age, diet, geographic region, obesity, weight loss, and ethnicity. It is difficult to define an ideal gallstone classification system; However, they can be generally grouped according to their main chemical composition. On this basis, they can be divided into three main types: (i) cholesterol stones, (ii) pigment stones and (iii) mixed stones. The aim of this study is to examine gallstones in detail, to determine the causative factors and to understand the formation process. 50 patients who apply for cholecystectomy surgery will be selected for the study. Liver function tests and complete blood count will be requested from all of these patients before surgery, which are routine preoperative tests and will not incur any additional cost. In addition, radiological images used to detect stone locations routinely before surgery will be requested from all patients. The stones removed from the surgeries will be analyzed according to their microstructural and compositional properties using Fourier Transform Infra-Red Spectrometry (FT-IR), Scanning Electron Microscope (SEM) and X-Ray Diffractometry (XRD). The elemental concentration in the stones will be determined by XRF spectrometry connected to SEM, which allows rapid elemental mapping and surface scanning. In addition, the surface will be visualized with SEM and the crystal formation process will be tried to be detailed. It is a cohort study (prospective or retrospective) (incidence studies) and experimental research type study and the research will be carried out in Erzincan Binali Yıldırım University Department of Surgical Medical Sciences, Department of Medical Pathology, Faculty of Arts and Sciences and Basic Sciences Application and Research Center. With this research to be carried out on gallstones, the factors that cause stone formation will be determined and measures to prevent stone formation can be suggested. Therefore, this study will be carried out to investigate the mineralogy, chemistry and microstructure of gallstones in the population of Erzincan and the surrounding province or district.