Brand storytelling and content marketing
Marka hikayesi anlatımı ve içerik pazarlama
  1. Tez No: 998437
  2. Yazar: SAMANEH SAFFARIMANESH
  3. Danışmanlar: Prof. Dr. ALEV DİLEK AYDIN KÖRPEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Nüfuz pazarlaması, Sayısal pazarlama, Sosyal pazarlama, Influencer marketing, Digital marketing, Social marketing
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Nişantaşı Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Sosyal medya, tüketicilerin şirket ve sosyal medya etkileyicileri tarafından oluşturulan marka iletişimine maruz kaldığı platformlardan biri haline geldi. Bu bağlamda, güvenilirlik ve anlatısal etkileşim, kullanıcıların markalı mesajları nasıl değerlendirdiğini ve bir markayla nasıl etkileşime girmeye veya onu desteklemeye istekli olabileceklerini etkileyen iki önemli boyuttur. Bu çalışma, sosyal medyada etkileyici güvenilirliği (IC), hikaye anlatımı etkileşimi (STE), içerik pazarlaması (CM), resmi hesap güvenilirliği (OAC), mesaj güvenilirliği (MC) ve davranışsal niyetleri (BI) içeren entegre bir modele dayanmaktadır. En az bir etkileyiciyi ve bir resmi marka hesabını takip eden sosyal medya kullanıcılarından veri toplamak için kesitsel bir anket uyarlanmış ve güvenilirlik testi, korelasyon analizi, regresyon ve arabuluculuk analizleri yapılmıştır. Bulgular, etkileyicilerin güvenilirliğinin ve hikaye anlatımı etkileşiminin, içerik pazarlamasına ve resmi marka hesabı güvenilirliğine yönelik algılar için önemli belirleyiciler olduğunu göstermektedir. Bu tür ortamlarda, güvenilirlik sürecinden türetilen yapılar, mesaj güvenilirliğini daha da artırır ve bu da davranışsal niyetlerin önemli bir öngörücüsü olduğunu kanıtlar. Dahası, dolaylı etkiler, içerik pazarlaması ve mesaj güvenilirliğinin, etkileyici güvenilirliği, hikaye anlatımı katılımı ve davranışsal niyetler arasında kısmi aracı görevi gördüğünü göstermektedir. Bu çalışma, güvenilirlikle ilgili yapıları tek bir model kullanarak birleştirerek literatürü genişletmekte ve marka yöneticileri ve etkileyici ajansları için, markalarına yönelik faydalı niyetleri teşvik eden, güvenilir, katılımcı ve değer katan bir içerik stratejisi oluşturmak için yönetimsel çıkarımlar sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Social media has become one of the platforms where consumers are bombarded with company and social influencer-generated brand communication. In this context, both credibility and narrative engagement are two key dimensions influencing how users judge branded messages and how they may be willing to interact with or endorse a brand. This study is based on an integrated model incorporating influencer credibility (IC), storytelling engagement (STE), content marketing (CM), official account credibility (OAC), message credibility (CM), and behavioral intentions (BI) in social media. A cross-sectional survey was adapted to collect data from social media users who follow at least one influencer and one official brand account covering multiple industries, while reliability testing, correlation analysis, regression, and mediation were analyzed. Findings demonstrate that the credibility of influencers and storytelling engagement are important predictors for perceptions towards content marketing and official brand account credibility. In such environments, constructs deriving from the credibility process further promote message credibility, which also proves to be an important predictor of behavioral intentions. Moreover, the indirect effects show that content marketing and message credibility act as partial mediators between influencer credibility, storytelling engagement and behavioral intentions. The paper extends the literature by marrying credibility-related constructs using a single model and it provides managerial implications for brand managers and influencer agencies, to build a credible, involving, and value-adding content strategy that fosters beneficial intentions towards their brand.