Dijital dönüşüm algısının bireysel iş performansına etkisi: Sosyal Güvenlik Kurumu çalışanları örneği
The effect of digital transformation perception on individual job performance: The example of Social Security Institution employees
  1. Tez No: 999458
  2. Yazar: TAHA ASLAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ ÖZBEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Güvenlik Kurumu, İş performansı, Social Security Institution, Job performance
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Bu yüksek lisans tezi, kamu sektöründe hızla yaygınlaşan dijital dönüşüm süreçlerinin, bu sürecin doğrudan içindeki çalışanlar nezdinde nasıl algılandığını ve bu algının nihai çıktı olan iş performansı üzerindeki etkisini Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) özelinde araştırmayı amaçlamaktadır. Çalışma, dijital dönüşümün sadece teknolojik bir altyapı meselesi olmadığı, aynı zamanda örgütsel bir değişim ve insan faktörüyle doğrudan ilişkili olduğu varsayımından hareket etmektedir. Bu kapsamda, SGK çalışanlarına anket yöntemiyle uygulanan“Dijital Dönüşüm Algısı Ölçeği”ve“İş Performansı Ölçeği”aracılığıyla toplanan nicel veriler, istatistiksel analizlere tabi tutulmuştur. Araştırma bulguları, çalışanların dijital dönüşüme yönelik algılarının iş performansı üzerinde istatistiksel olarak anlamlı ve pozitif bir etkiye sahip olduğunu ortaya koymuştur. Başka bir deyişle, çalışanların dijital süreçleri ne kadar faydalı, kullanışlı ve yönetim tarafından desteklenir buldukları arttıkça, bireysel performanslarının da aynı doğrultuda arttığı gözlemlenmiştir. Ayrıca, demografik faktörlerin de rol oynadığı; özellikle daha genç ve teknolojiye yatkın çalışanlarda bu olumlu etkinin daha belirgin olabileceği sonucuna ulaşılmıştır. Bu sonuçlar ışığında çalışma, kamu kurumlarındaki dijital dönüşüm projelerinin başarısının, güçlü bir teknolojik altyapının yanı sıra, çalışanların bu değişime uyumunu sağlayacak kapsamlı eğitim programlarına, etkin bir değişim yönetimine ve süreçlere dair şeffaf bir iletişim stratejisine bağlı olduğunu vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
This master's thesis aims to investigate how digital transformation processes, which are rapidly spreading in the public sector, are perceived by employees directly involved in this process and the impact of this perception on the final outcome, job performance, specifically in the context of the Social Security Institution (SGK). The study is based on the assumption that digital transformation is not merely a matter of technological infrastructure but is also directly related to organizational change and the human factor. In this context, quantitative data collected through the“Digital Transformation Perception Scale”and“Job Performance Scale,”administered to SGK employees via a survey, were subjected to statistical analysis. The research findings revealed that employees' perceptions of digital transformation have a statistically significant and positive impact on job performance. In other words, as employees find digital processes more useful, convenient, and supported by management, their individual performance increases accordingly. Furthermore, demographic factors also play a role; this positive impact may be more pronounced, particularly among younger and more technologically savvy employees. In light of these results, the study emphasizes that the success of digital transformation projects in public institutions depends on a strong technological infrastructure, comprehensive training programs to ensure employee adaptation to this change, effective change management, and a transparent communication strategy regarding processes.