Ergenlik döneminde sorumluluk algıları ve dinî sorumluluk alma eğilimleri
Perceptions of responsibility and tendencies to assume religious responsibility in adolescence
- Tez No: 999633
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLSÜM PEHLİVAN AĞIRAKÇA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Religion, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Din eğitimi, Ergenlik, Sorumluluk, Religious education, Puberty, Responsibility
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, ergenlik dönemindeki bireylerin sorumluluk algılarını ve dinî sorumluluk alma eğilimlerini incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışma, ergenlerin sorumluluğu nasıl anlamlandırdıklarını ve dinî sorumlulukları günlük hayat içinde nasıl konumlandırdıklarını ortaya koymak üzere yürütülmüştür. Araştırmada nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Çalışma grubunu ergenlik dönemindeki toplam 20 katılımcı oluşturmakta olup veriler, yarı yapılandırılmış görüşme formu aracılığıyla elde edilmiştir. Bulgular, veli görüşleriyle sınırlı düzeyde desteklenmiştir. Araştırma bulguları, ergenlerin sorumluluğu daha çok gündelik hayatta karşılaştıkları görevler üzerinden anlamlandırdıklarını göstermektedir. Ergenler sorumluluğu daha çok görev takibi, düzen kurma ve öz yönetim ekseninde ifade etmektedir. Anlamlandırılan ve rutin hâline getirilen sorumlulukların daha kolay sürdürülebildiği; yoğunluk, zaman baskısı ve erteleme gibi durumlarda ise zorlanmaların arttığı görülmüştür. Dinî sorumluluk alma eğilimlerinde ibadetlerin belirgin bir yer tuttuğu, özellikle namazın dinî sorumluluğun somutlaştığı temel alanlardan biri olduğu tespit edilmiştir. İbadetlerin düzenli biçimde sürdürülmesine ilişkin anlatımlarda bireysel farklılıklar dikkat çekmektedir. Elde edilen bulgular, ergenlik döneminde sorumluluk algıları ile dinî sorumluluk alma eğilimlerinin, bireyin gündelik yaşam düzeni ve öz yönetim becerileriyle birlikte değerlendirildiğinde daha anlaşılır hâle geldiğini ortaya koymaktadır. Araştırma sonuçları, din eğitimi açısından sorumluluk konusunun ergenin günlük hayatıyla ilişkilendirilerek ele alınmasının önem taşıdığını göstermekte ve ergenlik döneminde sorumluluk ile dinî sorumluluk konusuna ilişkin değerlendirmelere katkı sunması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
This research aims to examine the perceptions of responsibility and tendencies towards assuming religious responsibilities among adolescents. The study was conducted to reveal how adolescents understand responsibility and how they position religious responsibilities within their daily lives. The study group consisted of 20 adolescent participants, and data were obtained through a semi-structured interview form. The findings were supported to a limited extent by parental opinions. The research findings show that adolescents mostly understand responsibility through tasks they encounter in daily life. Adolescents express responsibility primarily in terms of task tracking, establishing order, and self-management. It was observed that responsibilities that are understood and made routine are easier to maintain; however, difficulties increase in situations involving intensity, time pressure, and procrastination. In their tendencies to take on religious responsibilities, worship plays a significant role, and prayer, in particular, was found to be one of the fundamental areas where religious responsibility is concretized. Individual differences are noteworthy in their descriptions regarding the regular performance of worship. The findings reveal that perceptions of responsibility and tendencies to assume religious responsibility during adolescence become more understandable when evaluated in conjunction with the individual's daily life routine and self-management skills. The research results demonstrate the importance of addressing the issue of responsibility in relation to the adolescent's daily life in terms of religious education, and are expected to contribute to assessments of responsibility and religious responsibility during adolescence.