Taekwondocularda farklı ön yükleme koşulları ile uygulanan aktivasyon sonrası potansiyasyonun tekme hızı, tekme kuvveti ve çevikliğe etkisi
Investigation of the effect of post-activation potentiation applied with different preloading conditions on kick velocity, kick force and agility in taekwondo athletes
- Tez No: 1005115
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET GÜNAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Fizyoloji, Education and Training, Sports, Physiology
- Anahtar Kelimeler: Darbe kuvveti, Kas aktivasyonu, Kas kuvveti, Kuvvet antrenmanı, Pliometrik antrenman, Postaktivasyon, Reaksiyon hızı, Relatif hız, Stratejik çeviklik, Taekwondo, Impact force, Muscle activation, Muscle strength, Strength training, Plyometric training, Postactivation, Reaction rate, Relative velocity, Strategic cycling, Taekwondo
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Antrenman ve Hareket Bilimleri Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, taekwondo sporcularında pliometrik (tuck jump) ve ağır direnç (back squat, %90 1TM) ön yüklenme protokollerinin tek set (T1) ve çok set (T2) uygulamalarının, post-aktivasyon potansiyasyonu (PAP) mekanizması aracılığıyla çeviklik testi (TSAT), tekme hızı, kuvveti ve frekansı gibi akut performans çıktıları üzerindeki etkisini incelemektir. Çalışmaya İstanbul Teknik Üniversitesi Taekwondo Takımı'ndan 42 sporcu dahil edilmiş ve katılımcılar kontrol (KG), pliometrik (PG) ve squat (SG) gruplarına rastgele atanmıştır. Analizler cinsiyetler bazında ayrı ayrı yürütülmüştür. Pliometrik protokol her iki cinsiyette çevikliği anlamlı iyileştirmiştir (kadınlarda: 6672±675 ms'den 6003±555 ms'ye, χ²=7.00, p=.030; erkeklerde: 5776±343 ms'den 4949±268 ms'ye, p=.010). Kadınlarda tekme hızında %50'lik bir artış (404±166 m/s'den 608±184 m/s'ye, p=.002) ve frekansta yükseliş (12.83±2.04'den 15.17±1.83 tekme/dk'ya, p=.009) kaydedilirken, erkeklerde non-dominant bacakta tekme darbe şiddeti (41.75±4.39 Bar'dan 47.50±5.21 Bar'a, p=.035) ve tekme frekansı (13.50±1.60'dan 16.00±1.51 tekme/dk'ya, p=.016) artışı görülmüştür. Ağır direnç protokolü kadınlarda çeviklik (6323±473 ms'den 6000±325 ms'ye, p=.038) ve frekansta sınırlı etki gösterirken, erkeklerde çeviklik (5929±664 ms'den 5340±479 ms'ye, p=.030), tekme darbe şiddeti (45.5±6.61 Bar'dan 53.1±4.88 Bar'a, p=.021) ve hızda (426±132 m/s'den 655±151 m/s'ye, p=.013) kapsamlı iyileşmeler sağlamıştır. Gruplar arası karşılaştırmalarda, üstünlükler yalnızca erkeklerde anlamlı bulunmuştur (örn. tek set sonrası hız: H=9.309, p=.010; çok set sonrası tekme darbe şiddeti: H=6.158, p=.046). Dozaj analizi, çok setli ağır direncin erkeklerde tekme darbe şiddetini azaltabildiğini göstermiştir (53.1±4.88 Bar'dan 51.75±5.00 Bar'a, p=.027). Sonuç olarak, PAP etkisi uyaran türü, dozaj ve cinsiyete bağlı olarak değişmekte olup, optimal hazırlık için hedefe özgü uyaran seçimi,“minimal efektif doz”ilkesi ve cinsiyete duyarlı bireyselleştirme önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to examine the effects of single-set (T1) and multiple-set (T2) applications of plyometric (tuck jump) and heavy resistance (back squat, 90% 1RM) preconditioning protocols on acute performance outcomes such as agility test (TSAT), kicking speed, kicking impact and kicking frequency in taekwondo athletes through the post-activation potentiation (PAP) mechanism. Forty-two athletes from Istanbul Technical University Taekwondo Team were included in the study and participants were randomly assigned to control (CG), plyometric (PG) and squat (SG) groups. Analyses were conducted separately for genders. The plyometric protocol significantly improved agility in both genders (females: from 6672±675 ms to 6003±555 ms, χ²=7.00, p=.030; males: from 5776±343 ms to 4949±268 ms, p=.010). In females, a 50% increase in kicking speed (from 404±166 m/s to 608±184 m/s, p=.002) and an increase in kicking frequency (from 12.83±2.04 to 15.17±1.83 kicks/min, p=.009) were recorded, while in males, increases were observed in kicking impact on the non-dominant leg (from 41.75±4.39 Bar to 47.50±5.21 Bar, p=.035) and kicking frequency (from 13.50±1.60 to 16.00±1.51 kicks/min, p=.016). The heavy resistance protocol showed limited effects on agility (from 6323±473 ms to 6000±325 ms, p=.038) and frequency in females, whereas it provided comprehensive improvements in males in agility (from 5929±664 ms to 5340±479 ms, p=.030), kicking impact (from 45.5±6.61 Bar to 53.1±4.88 Bar, p=.021) and kicking speed (from 426±132 m/s to 655±151 m/s, p=.013). In between-group comparisons, superiorities were found to be significant only in males (e.g., post-single set speed: H=9.309, p=.010; post-multiple set kicking impact: H=6.158, p=.046). Dosage analysis revealed that multiple-set heavy resistance could decrease kicking impact in males (from 53.1±4.88 Bar to 51.75±5.00 Bar, p=.027). In conclusion, PAP effect varies depending on stimulus type, dosage and gender, and for optimal preparation, target-specific stimulus selection, the“minimal effective dose”principle and gender-sensitive individualization are recommended.