İlköğretim 8. sınıf fen bilgisi dersi genetik ünitesinde fen-teknoloji-toplum yaklaşımına dayalı yardımcı etkinlik geliştirme ve uygulama
Developing and implementing supplementary activities based on sts approach in secondary 8. grade science lesson in the unit of genetics
- Tez No: 190969
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ŞENOL BAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Fen ve teknoloji eğitimi, FTT yaklaşımı, interaktif metotlar, Genetik, Biyoteknoloji, Biyoetik, Science and technology education, STS approach, interactive engagemetmethods, Biotechnology, Bioethics
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu çalışmanın amacı, FTT yaklaşımına dayalı etkinliklerin ilköğretim öğrencilerininbaşarılarını nasıl etkilediğini açığa çıkarmak ve FTT etkinlikleri ile ilgili görüşlerini almaktır.Çalışmanın hedefleri, 1) Fen-teknoloji-toplum konularını içeren ?Genetik? ünitesindeöğrencilerin bilgi düzeylerini belirlemek 2) Etkinliklerin uygulanmasından sonra bilgidüzeylerini belirlemek 3) Öğrencilerin FTT yaklaşımına dayalı olarak geliştirilen etkinliklerleilgili görüşlerini almak 4) FTT etkinlikleri ile öğrencilerin temel kavramları uygulama ve feniçerik bilgilerini kullanma düzeyindeki değişikliği araştırmaktır.Çalışmada ?Genetik ünitesi? ile ilgili FTT yaklaşımına dayalı etkinliklergeliştirilmiştir. Bu konular, medyada da oldukça güncel konular olup, medyadan dayararlanılarak seçilmiştir. Çalışma Denizli ili Çivril ilçesinde bulunan Çıtak ve Kıralanilköğretim okullarında, iki 8. sınıf şubesinde uygulanmıştır. Çalışmada deneme modelinin tekgruplu öntest-sontest deseni kullanılmıştır. Etkinlikleri uygulama öncesinde ve sonrasındagenetik gelişmeler ve biyoetik konuları içeren açık-uçlu sorular ön test ve son test olarakuygulanmıştır. Öğrencilerin etkinliklerle ilgili fikirleri mülakat yapılarak incelenmiştir.Ön testte; öğrencilerin açık-uçlu sorulara verdikleri cevap şekilleri her bir öğrencininzihninde çok farklı fikirler olduğunu ve genetik gelişmelerden habersiz olduğunugöstermektedir. Son testte ise öğrencilerin genetik gelişmeler ve toplumsal problemlerle ilgilifikirleri kazandıkları görülmüştür. Öğrencilerin uygulanan etkinliklerle ilgili görüşleri deolumlu yöndedir. FTT yaklaşımı, fen ve teknoloji dersinde başarıyla uygulanabilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to reveal STS Approach acivities? effects upon secondaryschool students? success and ideas about STS activities. The main objectives of the study are;1) to determine students? knowlede levels towards STS Issues in Genetics Unit. 2) todetermine how students knowledge levels will cahange after implementation. 3) to interviewwith students to reveal ideas about STS activities.. 4) to investigate changes in students? usinglevel of basic science concepts and science knowledge.In the study, activities related with ?Genetics Unit? were developed based on STSApproach. These topics were also selected by using media because of their actual nature inmedia. Study was implemented with 8. class students in Çıtak ve Kıralan secondary school inÇivril district in Denizli province. n this study, experimental model with one samples pretest-posttest design was used. Before and after implementation an open-ended test about geneticdevelopments and Bioethics Issues was applied to students. Students?ideas about STSactivities were taken by interviews.The students answers to open-ended questions before the implementation, shows thateach student has diverse ideas and they were unaware of the developments in Genetic. Afterthe implementation, it was seen that students have acquaired ideas about geneticdevolopments and publical problems. Students have positive ideas about activities. STSapproach can be implemented in Science and Technology courses successfully.