Ankara şartlarında güneş enerjisi ile bir ortamın döşemeden ısıtılması ve sistemin ısıl performansının belirlenmesi
Using solar energy the floor heating of an office at Ankara condition and thermal comfort analysis
- Tez No: 212802
 - Danışmanlar: PROF. DR. Ö. ERCAN ATAER
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Enerji, Energy
 - Anahtar Kelimeler: Güneş enerjisi, döşemeden ısıtma, ısıl konfor
 - Yıl: 2008
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Gazi Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Bölümü
 - Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu çalışma, güneş enerjisinden yararlanarak Ankara şartlarında döşemedenısıtma sisteminin projelendirilmesi ve ısıl konfor şartlarının incelenmesiniiçermektedir. Güneş enerjisi, düzlem plakalı kolektörler kullanılarak eldeedilmiş ve sıcak su depolanmıştır. Çalışmada Fanger yöntemi kullanılaraksistemin ısıl konfor şartları deneysel olarak incelenmiştir. Bu yöntemde ısılkonfor şartlarını etkiyen değişkenler, çevresel ve kişisel değişkenler olmaküzere iki ana grupta toplanır. Aktivite ve giysi değerleri kişisel değişkenler;hava hızı, nem, sıcaklık ve ışıma sıcaklığı çevresel değişkenleridir. Analizdedöşeme sıcaklığı, döşemeden 0,2 m, 0,6 m ve 1,0 m yükseklikte çevreseldeğişkenler ölçülmüştür. Alınan deneysel veriler kullanılarak FORTRANdilinde bilgisayar programı yazılmış, büro şartlarında ki ortamın ISO-PMVgrafikleri çizilmiştir.
Özet (Çeviri)
Using solar energy an office is heated from the floor and a thermal comfortanalysis is performed for Ankara conditions. Solar energy is collected by flatplatesolar collectors in a storage tank. The thermal comfort analysis of systemis performed using Fanger method. In this method the thermal comfort isaffected by environmental and individual parameters; air velocity, humidity,temperature, radiation temperature, activity and cloth resistance.Temperatures are measured at 0.2, 0.6, and 1.0 m heights. The experimentalresults and individual data are used to calculate in the Predicted Mean Vote(PMV) and Predicted Percentage of Dissatisfied (PPD). A program is written inFORTRAN, and the results are presented as ISO-PMV diagrams.Key words : Solar heating; Floor heating, Thermal comfort