Application of total quality management in teacher unouns from the perspectives of union members
Öğretmen sendikalarında toplam kalite yönetimi uygulamaları konusunda sendika üyelerinin algıları
- Tez No: 250729
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN ŞİMŞEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Education and Training, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Toplam Kalite Yönetimi, Öğretmen Sendikaları, Eğitim-Sen ve Türk Eğitim-Sen, Total Quality Management, Teacher Unions, Eğitim-Sen and Türk Eğitim-Sen
- Yıl: 2009
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu çalışmanın amacı öğretmen sendikalarında toplam kalite yönetimi ilkelerinin uygulanma derecesi konusunda sendika üyelerinin algılarını inceleyerek, sendika yönetimlerine, sendika üyesi olan ve olmayan öğretmenlere, akademisyenlere ve eğitimcilere sendikalardaki toplam kalite yönetimi uygulamaları konusunda fikir vermek ve öğretmen sendikalarının işleyişinin daha iyi anlaşılmasına katkıda bulunmaktır. Bu amaçla Ankara ilindeki devlet okullarından seçilen sendika üyesi öğretmenlere uygulanmak üzere araştırmacı tarafından toplam kalite yönetimi ilkeleri konusundaki mevcut literatüre dayalı olarak bir Toplam Kalite Yönetimi Ölçeği geliştirilmiştir. Verilerin çözümlenmesi için betimsel istatistikler ve Mann-Whitney U testi kullanılmıştır. Anket sonuçları Eğitim-Sen ve Türk Eğitim-Sen üyelerinin sendikalarında Toplam Kalite Yönetimi uygulamalarını algılamalarında 36 önerme için anlamlı bir fark ortaya koymamıştır. Ancak Mann-Whitney U testi sonuçları ankete dahil edilen 16 önermeye verilen cevaplarda iki sendikanın üyeleri arasında anlamlı bir fark olduğunu göstermiştir. Betimsel istatistik sonuçları ayrıca sendika üyelerinin yarıdan fazlasının ankette yer alan önermelerin sendikalarında uygulanıp uygulanmadığı konusunda kararsız olduğunu; üyelerin yaklaşık yüzde 40'ının önermelerin uygulandığı yönünde olumlu algılamaları olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to contribute to the understanding of the functioning of teacher unions and provide feedback to union managements, members of the unions, teachers, academics and education officials concerning TQM applications in teacher unions by investigating the implementation degree of TQM principles in teacher unions in Ankara. Several studies have been done on the implementation of TQM in the field of education mainly for state/private schools and state/private universities; nevertheless, no researches have been carried out regarding TQM applications in teacher unions which is an important stakeholder in Turkish education system with more than 400.000 members. A Total Quality Management Questionnaire was developed by the researcher based on the existing literature on basic TQM principles to be applied to union members in state schools in Ankara. Descriptive statistics and Mann-Whitney U test were used to analyze the data obtained. The results revealed no difference between Eğitim-Sen and Türk Eğitim-Sen members? perceptions concerning the application of 38 TQM proposals in their unions. However, Mann-Whitney U results yielded significant differences on the application of 16 TQM proposals included in the questionnaire. Descriptive statistics results also revealed that more than half of the union members were not aware whether the TQM proposals were applied in their unions or not and about 40% of the members participated in the study perceive that TQM principles are implemented in their unions.