Emniyet örgütünde görevli anne-babaların fiziksel istismar potansiyellerinin belirlenmesi ve istismarla ilgili aile eğitim programının etkililiği
Determining the child physical abuse potential in mothers and fathers who work at the Turkish national police and the effectiveness of family education program on exploitation
  1. Tez No: 279673
  2. Yazar: İBRAHİM SARI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABİDE GÜNGÖR AYTAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Child abuse, Parent Training, Psychical Abuse, Sexual Abuse, Emotional Abuse
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 191
Özet
Bu araştırmanın amacı, ülkemizde geçerlik ve güvenirlik çalışmaları yapılan Milner Çocuk İstismarı Potansiyel Envanteri (ÇİPE) kullanılarak emniyet örgütünde görevli anne ve babaların fiziksel istismar potansiyellerini belirlemek ve istismar ile ilgili aile eğitim programının aileler üzerindeki etkililiğini incelemektir. Çalışmada, risk değerlerini sayısal olarak ortaya koyabildiği için Milner Çocuk İstismarı Potansiyel Envanteri (ÇİPE) kullanılmıştır. Bu araştırmanın temel varsayımı, her bireyin istismar potansiyeli içerisinde belli bir değer içerisinde bulunduğu ve istismar ile ilgili aile eğitim programları ile bu risk değerlerinin azalacağıdır. Araştırmada ön test- son test kontrol gruplu deneysel desen kullanılmıştır.Araştırma iki aşamadan oluşmaktadır. Birinci aşamada, ankete katılan örneklem grubun (n=613) istismar puanları ölçülerek; istismar puanları sınır puanlardan yüksek olan anne- babalar ?risk grubunda?, düşük puanlar ise ?normal grup? adı altında değerlendirilmiştir. İkinci aşamada ise anket uygulanan anne ve babalar arasından çocuk istismarı ile ilgili ?Aile Eğitim Programına? katılmaya istekli olan, 10 baba ve 10 anne (n=20) deney grubu olarak belirlenmiştir. Öntest ve sontest ölçümü amacı ile anket uygulanan ancak söz konusu aile eğitimine katılmayan 10 anne ve 10 baba (n=20) kontrol grubu olarak tespit edilmiştir. Deney grubuna, uzmanlar gözetiminde ?aile eğitim programı? 8 hafta boyunca haftada 2 ders saati olmak üzere uygulanmıştır. Kontrol grubuna ise herhangi bir eğitim programı uygulanmamıştır.
Özet (Çeviri)
Using Milner Child Abuse Inventory Scale (CAP) this study aims to determine the potential that parents who work at the Turkish National Police Department may abuse their children and evaluate the impacts of Parents Training Program on parents who participated in the program. Milner scale is used because it shows the degree of risk as numbers. The main hypothesis of the study is that all persons have a potential to abuse a child at one level and the degree of risk can be reduced by implementing the Parent Training Program developed by the experts in the area. In this study, pretest-posttest research design with control groups is used to test the hypotheses.In this study, a survey and Milner scale is applied to mothers or fathers who work at the Turkish National Police Department and have a child younger than 18 (n=613). Among participants of the study, 10 mothers and 10 fathers (n=20) are selected as a control group and voluntary 10 mothers and 10 fathers (n=20) are selected as experimental group to take the Parent Training Program. Parent Training Program prepared by experts is conducted to the experimental group during 8 weeks, 2 hours per week. Control group did not take the program. Following 8 weeks program post test are conducted to both experimental and control groups.The results of the study show that there is statistically significant relationship between the parents in experimental group and the low level of their potential to abuse a child based on the CAP. It is understood that Parent Training Program had a positive impact on the level of potential to abuse a child.