Sosyal güvenlik alanında uluslararası iş birliği ve Türkiye'nin taraf olduğu ikili sosyal güvenlik sözleşmeleri
International cooperation in the field of social security and bilateral social security agreements of Turkey
- Tez No: 328813
- Danışmanlar: PROF. DR. FAHRETTİN KORKMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Law, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Güvenlik Alanından Uluslararası İş Birliği, İkili Sosyal Güvenlik Sözleşmeleri, International Cooperation about Social Security, Bilateral Social Security Agreements
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 178
Özet
Bu çalışmada Türkiye'nin taraf olduğu 21 sözleşme incelenmiştir. Bu sözleşmelerle Türk vatandaşları'nın yabancı ülkedeki çalışmalarıyla Türkiye'de yapmış olduğu çalışmaları birleştirebilecek, yabancı ülke sistemlerinden elde ettiği yardımlar Türkiye'de ödenebilecek, Türk vatandaşları yabancı ülke sosyal güvenlik yardımlarından o ülke vatandaşlarıyla aynı şartlarda yararlanacak, kendisi hakkında uygulanacak mevzuat tespit edebilecek ve iki ülke sosyal güvenlik kurumları arasında işbirliği yapabilecektir. Bu kolaylıklar aynı şekilde Türkiye'de olan yabancılar için de geçerlidir.Çalışmanın amacı Türkiye'nin taraf olduğu ikili sosyal güvenlik sözleşmelerini yukarıda değinilen temel ilkeler ve uzun vadeli sigorta kolları bakımından incelemektir. Bu amaçla Türkiye'nin imzaladığı sözleşmelerin Türk vatandaşları ve yabancılar için ne imkânlar tanıdığı daha yakından tespit edilecektir. Ayrıca yapmış olduğumuz incelemede ülkelerin sosyal güvenlik sistemlerinin ve kültür yapılarının farklı olmasından dolayı ikili sosyal güvenlik sözleşmelerinin uygulanmasında sorunlar çıktığı da anlaşılmıştır. Buna karşın çok taraflı sosyal güvenlik sözleşmelerinin ikili sosyal güvenlik sözleşmelerinden daha iyi işlediği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis 21 agreements signed by Turkey are examined. With these agreements, it will be possible to totalize the period of insurance between these countries by the Turkish citizens and the citizens of the other country. Indeed, the both citizens will profit by the foreign country?s social security benefits in the same conditions. Also citizens have the right to determine the applicable law. For this purpose the both social security istitutions co-operate. These rules also apply to foreigners who live in Turkey.The purpose of this thesis is to examine Turkey?s bilateral social security agreements in terms of 5 basic objectives and long-term insurance branches. It is aimed to determine possibilities brought by agreements signed by Turkey. It is not surprise to see that, in the practice, these agreements aimed to co-operate between two states have same diffucuties due to the difference of culture and systems. In generel, the multilateral social security agreements perform better than bilateral social security agreements.