Statik yoğunluk ayarlı radyoterapi tekniğinin iki farklı lineer hızlandırıcı ve tedavi planlama sisteminde dozimetrik olarak değerlendirilmesi
Evaluation of Static Intensity Modulated Radiation Therapy as dosimetric in two different linear accelerators and treatment planning system
  1. Tez No: 336827
  2. Yazar: FATİH KARAKÖSE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE BİLGE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Statik IMRT, 2D-Array 729, RW3, Gama analizi, Tedavi planlama sistemi, Static IMRT, 2D Array 729, RW3, Gamma Analysis, Treatment Planning System
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Onkoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tıbbi Radyofizik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Karaköse F. Statik Yoğunluk Ayarlı Radyoterapi Tekniğinin İki Farklı Lineer Hızlandırıcı ve Tedavi Planlama Sisteminde Dozimetrik Olarak Değerlendirilmesi İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Temel Onkoloji ABD. Yüksek Lisans Tezi, İstanbul 2013. 3-Boyutlu konformal tedavinin aksine yoğunluk ayarlı radyoterapi (Intensity Modulated RadiationTherapy: IMRT)?de her alanının doz yoğunluğu çok yapraklı kolimatör (Multileaf Collimator: MLC) yardımıyla karmaşık bir yolla değiştirilir. Bu yüzden oluşturulan IMRT planlarının dozimetrik olarak doğrulanması zorunlu hale gelmiştir. Bu çalışmanın birinci amacı, 10 prostat hastasının IMRT tedavi planlarını hem Eclipse tedavi planlama sistemi (TPS)?nde Varian lineer hızlandırıcıyla hemde CMS XiO TPS?de Siemens lineer hızlandırıcısıyla oluşturulan planları hedef hacim ve kritik organ dozları bakımından karşılaştırmaktır. İkinci amacı ise, her iki TPS?de aynı hasta grubu için oluşturulan kontrol (Quality Assurance:QA) planlarının doğruluğunu ölçerek araştırmaktır. Her iki cihaz kombinasyonu için aynı hasta grubuna aynı doz tanımlamaları ve ışın parametreleri kullanılarak planlar yapıldı. Planlar doz volüm histogramları kullanılarak karşılaştırıldı. IMRT QA planları oluşturuldu. Bu planların doz akı haritaları PTW 2D-Array 729 ölçüm sistemi kullanılarak ölçüldü. Ölçülen ve hesaplanan doz akı haritalarına ait gama analizleri, %3DD ? 3DTA, %3DD ? 4DTA, %4DD ? 3DTA, %4DD ? 4DTA kriterlerine göre %5, %10 ve %30 supress için PTW Verisoft yazılımıyla yapıldı. Her iki cihaz kombinasyonuyla oluşturulan planlar karşılaştırıldığında hedef hacim ve kritik organ dozları bakımından benzer bulundu. Hasta QA planlarında hesaplanan ile ölçülen doz akı haritaları karşılaştırıldığında, %5 ve %10 supress uygulandığında tüm kriterler için Eclipse TPS ve Varian Lineer hızlandırıcısıyla elde edilen gama indeks değerleri CMS XiO TPS-Siemens lineer hızlandırıcısıyla elde edilen değerlerden daha yüksektir. %30 supress uygulandığında her iki cihaz kombinasyonu için gama indeks değerleri tüm kriterlere göre %90?ın üzerindedir.
Özet (Çeviri)
Karakose F. Evaluation of Static Intensity Modulated Radiation Therapy as dosimetric in two different linear accelerators and treatment planning system. Istanbul University Institute of Healt Sciences, Department of Basic Oncology. Msc, İstanbul 2013. On the contrary three-dimensional conformal treatment, in Intensity Modulated Radiation Therapy(IMRT), the dose density of each field is changed by the help of MLC (Multileaf Collimator) in a sophisticated way. Therefore, IMRT plans formedare required to be confirmed as a dosimetrically. The first aim of this work is to compare the IMRT treatment plans for 10 prostate patients in respect to target volume and critical organs doses, plans formed both in Eclipse treatment planning system (TPS) with Varian linear accelerator and in CMS XIO TPS with Siemens linear accelerator. The second aimis to investigate by measuring the accuracy of the control plans (Quality Assurance: QA)obtained for same patient group in both two TPS. For both two devices combination, to same patient group by using same dose description and beam parameters, plans were done. Plans were compared by using dose-volume histograms. IMRT QA plans were formed. The dose fluence maps of these plans were measured by using PTW 2D-Array 729 measuring system. The gamma analysis concerning measured and calculated dose fluence maps according to criteria of 3DD% ? 3DTA, 3DD% ? 4DTA, 4DD% ? 3DTA, 4DD% ? 4DTA for supress were done PTW verisoft software. It was found similiar in respect to target volume and critical organ dosesin comparing plans formed by both two devices combination. In comparing measured and calculated dose fluence maps in patient QA plans, when applying 5% and 10% supress, for all criteria, the gamma index values obtained with Eclipse TPS and Varian linear accelerator are higher than values obtained with CMS XiO TPS-Siemens linear accelerator. When applying 30% supress, for both two device combinations, gamma index values are over 90% according to all criteria.