Ankara'da tüketime sunulan bazı gıda maddelerinde benzoik asit miktarlarının araştırılması
The investigation of benzoic acid amounts in some foodstuffs consumed in Ankara region
  1. Tez No: 339562
  2. Yazar: GÜLDEREN GÜZEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYSEL BAYHAN ÖKTEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Besin Hijyeni ve Teknolojisi, Food Hygiene and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Benzoik asit, gıda katkı maddeleri, spektrofotometrikyöntem, Benzoic acid, food additives, spectrophotometric method
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Besin Analizleri ve Beslenme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu çalışmada Ankara bölgesinde tüketime sunulan ketçap,sos ve reçel örneklerinden oluşan toplam 80 adet gıda maddesininbenzoik asit miktarlarının saptanması ve bulunan sonuçların Türk GıdaKodeksi'ne (TGK) uygunluğunun değerlendirilmesi amaçlanmıştır.Araştırmada ketçap, sos ve reçel örneklerindeki benzoik asit miktarlarınınkantitatif olarak saptanmasında spektrofotometrik yöntem kullanılmıştır.A ve B firmasına ait ketçap örneklerinde benzoik asitortalama miktarları (X± S.H) sırasıyla 152.32 ± 18.41 mg/kg ve 1008.21± 30.74 mg/kg olarak saptanmıştır. C ve D firmasına ait sos örneklerindebenzoik asit ortalama miktarları (X± S.H) sırasıyla 990.85 ± 26.00 mg/kgve 1148.19 ± 43.62 mg/kg olarak saptanmıştır. E firmasına ait reçelörneklerinde ise benzoik asit ortalama miktarları (X ± S.H) 435.27 ±26.07 mg/kg olarak saptanmıştır. Analize alınan diğer reçel örneklerindeise benzoik asit varlığı saptanamamıştır.Araştırmada elde edilen sonuçlara göre, B firmasına aitketçap ve D firmasına ait sos örneklerindeki ortalama benzoik asitmiktarları Türk Gıda Kodeksi'nde belirtilen değerden (1000 mg/kg)yüksektir. A firmasına ait ketçap ve C firmasına ait sos örneklerininortalama benzoik asit miktarlarının ise Türk Gıda Kodeksi'nde belirtilendeğeri (1000 mg/kg) aşmadığı görülmüştür. E firmasına ait bazı reçelörneklerinde ise Türk Gıda Kodeksi'nde belirtilmediği halde benzoik asitiçerdiği tespit edilmiştir.51Bu nedenle tüketimi yaygın olan gıdalarda üretimdentüketime kadar benzoik asit düzeylerinin analitik olarak izlenerek kontrolaltında tutulması gerektiği görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Our aim was to determine amounts benzoic acids in the 80foodstuffs which were ketchup, sauce and jam samples consumed inAnkara Region to evaluate whether these levels were within the TurkishFood Codex (TFC) values or not. In this research, spectrophotometricmethod was used for the quantitative determination of benzoic acid inketchup, sauce and jam samples.Mean amounts (X± S.E) of benzoic acid in ketchup samplesof A and B firms were found as 152.32 ± 18.41 mg/kg and1008.21 ± 30.74 mg/kg, respectively. Mean amounts (X ± S.E) of benzoicacid in sauce samples of C and D firms were determined as990.85 ± 26.00 mg/kg and 1148.19 ± 43.62 mg/kg, respectively. Also,mean amounts (X± S.E) of benzoic acid were found as435.27 ± 26.07 mg/kg in jam samples of E firm. Benzoic acid was notfound in other jam samples.Our data revealed that benzoic acid amounts of ketchupsamples of B firm and sauce samples of D firm were higher than theTurkish Food Codex (1000 mg/kg). However, benzoic acid amounts ofketchup samples of A firm and sauce samples of C firm were withinTurkish Food Codex values (1000 mg/kg).53Some of the traditional jam samples of E firm contain benzoicacid eventhough it is not specified in Turkish Food Codex. Therefore,protection of foods which is commonly consumed, the following analyticalbenzoic acid levels are to be kept under the control from production toconsumption.