Kamu kurumlarında örgütsel sessizlik ile iş tatmini ilişkisi Sivas ili örneği
The relationship between organizational silence levels and job satisfaction levels of public employees (Example of Sivas province)
  1. Tez No: 494075
  2. Yazar: AHMET KARKI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN TAĞRAF
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sessizlik, örgütsel sessizlik, iş tatmini, Silence, Organizational Silence, Job Satisfaction
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu çalışmada Sivas il sınırlarında bulunan kamu çalışanlarının örgütsel sessizlik düzeyleri ile iş tatmini düzeyleri arasındaki ilişkinin araştırılması amaçlanmıştır. Amaç doğrultusunda, veri toplama aracı olarak kişisel bilgi formu, Çakıcı (2007) tarafından geliştirilen Soycan (2010) tarafından yeniden uyarlanan“Örgütsel Sessizlik Ölçeği”ve“Minnesota İş Tatmini Ölçeği”nden oluşan anket formu kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini ise Sivas ili sınırlarında bulunan kamu kurumları çalışanları arasından kolayda örnekleme yöntemiyle belirlenen 420 kişi oluşturmaktadır Anketlerden elde edilen veriler bilgisayar ortamında SPSS 22.0 istatistik paket program aracılığıyla analiz edilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde, tanımlayıcı istatistiksel yöntemlerinin yanında, bağımsız örneklerde T testi, F testi, Kruskall Wallis H testi, Mann Whitney U testi, Korelâsyon ve Regresyon analizlerinden faydalanılmıştır. Araştırma sonucunda; çalışanların orta düzeyde iş tatmini düzeyine ve örgütsel sessizliğe sahip oldukları, katılımcıların örgütsel sessizlik düzeyleri ile iş tatmini düzeyleri arasında istatistiksel açıdan anlamlı ilişkilerin olduğu saptanmıştır. Örgütsel sessizliğin tüm alt faktörleri ile iş tatmini arasında negatif yönlü anlamlı ilişkiler belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to investigate the relationship between organizational silence levels and job satisfaction levels of public employees in Sivas province border. In the direction of the study, a personal information form, a 'Organizational Silence Scale' which was developed by Çakıcı (2007), and re-adapted by Soycan (2010) and 'The Minnesota Job Satisfaction Scale' questionnaire were used as a data collection tool. The sample of the research consists of 420 people determined by convenience sampling method among employees of public institutions located in Sivas Province border. The data obtained from the questionnaires were analyzed by SPSS 22.0 statistical package program in computer environment. In the evaluation of the data, T test in independent samples, F test, Kruskall test, Mann Whitney U test and Correlation and Regression analyzes were used as well as descriptive statistical methods. As a result of the research, it was determined that the employees had medium-level of job satisfaction and organizational silence and also statistically significant relationships were found between participants' levels of organizational silence and job satisfaction levels.Negative significant relationships between job satisfaction levels.Negative significant relationships between job satisfaction and all sub-factors of organizational silence were determined.