Okul öncesi öğretmenlerinin fen öğretimine yönelik tutumları ile okul öncesi eğitim programında yer alan fen etkinliklerini uygulama durumları
The attitudes of preschool teachers towards science education and the situations of application of science activities in preschool education curriculum
  1. Tez No: 517679
  2. Yazar: ZÜLFİKAR GÜVENİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LÜTFULLAH TÜRKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul Öncesi Fen Eğitimi, Fen öğretimine yönelik tutum, Okul Öncesi Dönem, Pre-school science education, attitude towards science education, pre-school period
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uşak Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Fen Bilgisi Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Bu araştırmanın amacı okul öncesi öğretmenlerin fen öğretimine yönelik tutumları ile okul öncesi programında yer alan fen etkinliklerini uygulama durumlarının incelemektir. Araştırmanın çalışma grubunu, 2017-2018 eğitim öğretim yılında Uşak ili merkezi ve Ulubey, Eşme, Sivaslı, Banaz ve Karahallı ilçelerindeki Milli Eğitim Bakanlığına bağlı ilköğretim okullarında ve anaokullarında görev yapan anasınıfı öğretmenleri oluşturmaktadır. Araştırmanın verilerinin elde edilmesinde okul öncesi öğretmenlerin fen öğretimine yönelik tutumlarının belirlenmesi için fen öğretimine yönelik tutum ölçeği kullanılmış, öğretmenlerin okul öncesi eğitim programında yer alan fen etkinliklerini uygulama durum ve düzeylerini belirlemek için ölçme aracı formu ve görüşme (mülakat) formu kullanılmıştır. Araştırma sonucunda; Okul öncesi öğretmenlerin fen öğretimine yönelik tutumlarının olumlu olduğu saptanmıştır. Bütün etkinliklerin araştırmaya katılan okul öncesi öğretmenlerinin yarısından fazlası tarafından yüksek oranda uygulandığı görülmektedir. Okul öncesi öğretmenlerinin okul öncesi programında yer alan fen etkinliklerini uygulayamamalarının sebeplerine bakıldığında, okul öncesi öğretmenlerinin özellikle materyal- araç gereç eksikliği ve süre yetersizliği sebebiyle okulöncesi programında yer alan örnek fen etkinliklerini uygulayamadıklarını belirtmişlerdir. Araştırmaya katılan okul öncesi öğretmenlerinin fen öğretimine yönelik tutumları ile okul öncesi programında yer alan fen etkinliklerini uygulama düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
In this research, it was aimed to examined the attitudes of pre-school teachers towards science teaching and the application of science activities in the pre-school program. The work group of the research is occurred by the pre-school teachers depending on the Ministry of Education in Uşak centre and districts just like Karahallı Banaz Ulubey Eşme Sivaslı Banaz in 2017-2018 Education Term. In obtaining the data of scientific research, science teaching scale has been used to determine pre-school teachers attitudes towards science education. Besides, Interview forms and measuring tool forms have been used to determine the situation and the level and the application of the pre –school teachers' of science activities included the pre-school education program. As a result of research, pre-school teachers' attitudes towards science teaching were found to positive. The rest of the activities have been practiced highly by more than half of pre-school teachers participated in this research. When we look at the reasons why pre-school teachers can not apply the science activities in the pre-school curriculum, pre-school teachers reported that they could not apply the science activities included in the pre-school education program due to the lack of material tools and the lack of time. It has been found that there is a significant relationship between the attitudes of pre-school teachers participating in the research on attitudes towards science teaching and the science activities in the pre-school program.