Türkiye'de genç işsizliği ve bir alan araştırması
Youth unemployment in Turkey and a field survey
  1. Tez No: 592333
  2. Yazar: MERVE ALTUNTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SUZAN ERGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Economics, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İşsizlik, İstihdam, Genç İşsizliği, İstihdam Politikası, Unemployment, Employment, Youth Unemployment, Employment Policy
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Günümüzde yüksek genç işsizliği sadece gelişmekte olan ülkelerin değil aynı zamanda gelişmiş ülkelerin de temel ekonomik sorunlarından biridir. Bu nedenle genç işsizliği konusu son yıllarda çok fazla dikkatleri üzerine çekmiş ve konuyla ilgili literatür anlamlı bir biçimde artmıştır. Bu çalışmada öncelikle genç işsizliği kavramı teorik olarak açıklanmış ardından Türkiye'de genç işsizliği sorununa değinilmiştir. Gençlerin işsiz kalma nedenlerini ve işsizliğin etkilerini araştırmak amacıyla Malatya ili özelinde 15-29 yaş grubundaki İŞKUR'a kayıtlı olan ve kayıtlı olmayanlardan oluşan genç işsizlere yönelik bir anket çalışması yapılmıştır. Anketlerden elde edilen veriler SPSS for Windows paket programı ile analiz edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre gençlerin işsizlikten etkilenmeleri cinsiyete ve medeni duruma göre anlamlı bir şekilde farklılaşmamaktadır. Diğer taraftan yaş grubu ve eğitim durumunun genç işsizliği üzerinde etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca genç işsizliğinin nedenleri olarak en fazla eğitim sistemindeki yetersizlikler, işverenlerin deneyim şartı, üniversite mezunu sayısının fazla olması, piyasada yeterince açık işin olmaması gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
High youth unemployment today is one of the main economic problems not only for developing countries but also for developed countries. Therefore, the issue of youth unemployment has attracted a lot of attention in recent years and the relevant literature has increased significantly. In this study, first the concept of youth unemployment disclosed as a theoretical, subsequently referred to the youth unemployment problem in Turkey. In order to investigate the reasons of youth unemployment and the effects of unemployment, a questionnaire was conducted for young unemployed people 15-29 age group who in Malatya who are registered to İŞKUR or not registered to İŞKUR. The data obtained from the questionnaires were analyzed with SPSS for Windows package program. According to the results of the research, affected of youth by unemployment do not differ significantly according to gender and marital status. On the other hand, it was concluded that age group and education level had an effect on youth unemployment. According to the results the main reasons of youth unemployment are inadequacies in the education system, lack of experience, high number of university graduates, and absence of open job adequately in the market.