Harmonızation under temporary protectıon: The norm life cycle of education for Syrians in Turkey 2013-2017
Gecici koruma altındaki Suriyelilerin harmonizasyonu: 2013-2017 yılları arasında Turkiye'deki Suriyelilerin eğitiminin norm yaşam döngüsü
  1. Tez No: 671464
  2. Yazar: AMBER KAE HEYER RASMUSSEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERHAT GÜVENÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Uluslararası İlişkiler, Education and Training, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Mülteci, Eğitim, Zorunlu göç, Entegrasyon, Uyum, Norm araştırması, Kimlik, Meşruiyet, Konstrüktivizm, Yapılandırmacılık, Refugee, Education, Forced migration, Integration, Harmonization, Norms research, Identity, Legitimation, Constructivism
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Kadir Has Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Türkiye 2013 – 2017 arası üçte biri zorunlu eğitim çağında 2,7 milyon Suriyeli mülteciyi ağırladı. Geçicilik vizyonuyla hareket edilen bu süreçte hızlı kurumsal değişimler geçiren ve vatandaşları tarafından meşruluğu azalan Türkiye hükümeti, başka ihtiyaçlarının yanında şehirlerde ikamet eden mültecilerin %90'ının eğitim ihtiyaçlarını karşılamaya hazır değildi. Bu araştırma, Türkiye'nin 2013-2017 yılları arasında Suriyelilerin eğitimine ilişkin değişen politikalarını tanımlamak için Martha Finnemore ve Kathryn Sikkink'in (1998) Norm Yaşam Döngüsü'nü kullanmaktadır. Bu betimsel çalışma, masa başı araştırma yöntemlerini kullanarak Türkiye'deki mültecilerin eğitiminin norm ve evrimini Türkiye'deki Suriyeliler üzerinden incelemektedir. Finnemore ve Sikkink'in üç aşamalı norm yaşam döngüsü modeli Türkiye'nin, Türkiye'deki Suriyeliler'i baz alarak, mülteci eğitiminde bir aşamadan diğer aşamaya evrilmesine sebep olan baraj noktalarını ve kritik eşikleri detaya inerek incelemeyi hedeflemektedir. Bu kritik eşiklerin ve çevrelerindeki olayların konstrüktivist bir bakış açısıyla incelenmesi, aktörleri uluslararası eğitim normlarına yaklaştırmaktadır. Türkiye gibi ekstrem bir vakanın bir milyondan fazla mülteci öğrencinin eğitimine yaklaşımındaki yetkinliklerini ve esnekliklerini incelemek, uluslararası mülteci eğitiminde gelecek model ve normlara kaynak oluşturabilir ve mülteciler ile ev sahibi ülkenin toplulukları üzerindeki negatif etkiyi azaltabilir.
Özet (Çeviri)
Between 2013-2017 Turkey welcomed 2.7 million Syrian refugees with one third being children of compulsory school age. With a vision of temporariness while undergoing rapid domestic institutional changes and decreasing legitimation with its own citizens, the Turkish government was ill-prepared to accommodate, among other necessities, educational needs for the 90% of refugees living in host communities after abrupt urbanization. This research applies Martha Finnemore and Kathryn Sikkink's (1998)“Norm Life Cycle”framework to illustrate Turkey's changing policies regarding education for Syrians between 2013-2017. It is a descriptive thesis utilizing desk research and examining the norm and evolution of refugee education in Turkey vis-à-vis the case of Syrians in Turkey. Finnemore and Sikkink's three-stage norm life cycle aims to provide further analysis of the“tipping points”or“thresholds”that carried Turkey from one stage to the next in the evolution of refugee education vis-à-vis Syrians in Turkey. Closer examination of these tipping points and surrounding events with a constructivist lens aims to bring actors closer to international norms in education. By studying the capabilities and flexibilities of an extreme case such as Turkey in approaching education for over one million students in a protracted situation, it may better inform future models and norms in international refugee education policy and lessen the negative impacts on refugees and host country communities.